VRAČANJE DENARNE SOCIALNE POMOČI IN VARSTVENEGA DODATKA V PRIMERU DEDOVANJA PO UPRAVIČENCU - Ključevšek, Maja ([M. Ključevšek], 2015)
V Republiki Sloveniji so pravico do socialne varnosti, kot eno temeljnih pravic vsakega posameznika, vnesli v notranji pravni red države. Zato je v drugem členu Ustave Republike Slovenije zapisano, da smo pravna in socialna država. Živimo v tako imenovanem kriznem obdobju. V nalogi bo prikazano, po obdobjih, da imamo velik porast prejemnikov varstvenega dodatka in raznih oblik denarne socialne pomoči, saj si nekateri ljudje le s tem dohodkom lahko zagotovijo preživetje. S 1. januarjem 2012 je začelo veljati kar nekaj novosti na področju socialne zakonodaje. Uveljavljanje socialnih transferjev je po novem urejeno z Zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki predvsem zajemajo prepoved odtujitve nepremičnine in omejitev dedovanja v primeru uveljavljanja nekaterih pravic. To pomeni predvsem veliko spremembo v primeru dedovanja po upravičencu, ki je v določenem obdobju prejemal zgoraj omenjene pomoči. V sami nalogi bom povzela bistvene značilnosti socialne zakonodaje in oblike zgoraj omenjenih pomoči, ki se upoštevajo pri dedovanju. Najbolj sporna sta ljudem ravno 128. in 129. člen Zakona o dedovanju, saj upravičenci do socialne pomoči ali varstvenega dodatka po z zakonom določenem obdobju dobijo prepoved odtujitve nepremičnine in omejitev dedovanja na svoje težko prisluženo imetje. To premoženje pokojnika zato ni predmet dedovanja in posledično ne preide v last dedičev, temveč postane last države ali občine. Dediči bodo v tem primeru dedovali preostali delež premoženja pokojnika. V nalogi bo na podlagi Zakona o dedovanju in Ustave Republike Slovenije prikazano tudi na primeru iz sodne prakse, ter s pomočjo člankov, postopek odtujitve nepremičnine v primeru dedovanja po upravičencu. In Slovenia, the right to social security, as one of the fundamental rights of each individual entered into the internal legal order of the country. Therefore, in the second article of the Constitution of the Republic of Slovenia states is written that we have a legal and social state. We live in a so-called crisis period. In diploma work I will show that we have increase people who needed social transfers becouse some people only with this income can ensure their survival. From 1 January 2012 entered into force a few innovations in the field of social legislation. Assertion of social transfers is now regulated by the enforcement of public funds, which primarily include a ban on disposal of property and limitation of heirdom in the event of certain rights. This means in particular a significant change in the case of inheritance, the beneficiary which is receiving the certain period welfare payment. In this diploma work I will summarize the main features of social legislation and the form which we consider in heirdom. The most controversial are 128. and 129. of the Act of the law of heirdom, as beneficiaries of social assistance or supplementary allowance under the law given period get a ban on disposal of property and inheritance restrictions on their hard-earned possessions. This property of the deceased therefore not subject to inheritance and consequently does not move in the last heirs, but becomes the property of the state or municipality. The heirs will then inherit the remaining share of the property of the deceased. In diploma work I will appeard under the Inheritance Act and the Constitution of the Republic of Slovenia also at the event in case law, and through articles in the process of alienation of property inheritance by the beneficiary.