ANALIZA MOTIVACIJE ZAPOSLENIH V PODJETJU SANERA D.O.O. - Šinkovec, Anja (A. Šinkovec, 2015)
Vsa naša dejanja so tako ali drugače motivirana. Mnoga so motivirana zato, ker nas k temu silijo določene potrebe in želje. Potrebe so določena stanja organizma, ki sprožijo obnašanje, usmerjano k ciljem. Cilj našega motivacijskega delovanja so tisti objekti ali delovanja, s katerimi izravnavamo ali zadovoljujemo naše potrebe (Uhan, 2001, str. 88-90). Posamezniki se razlikujemo tudi v svojih željah in ambicijah. So posamezniki, ki jim noben cilj ni previsok, in so drugi, ki si postavljajo cilje, ki so nižji od tega, kar so dejansko sposobni doseči. Za vodilne v podjetjih je pomembno, da za svoje zaposlene vedo, koliko oni sami od sebe pričakujejo, saj jim tako lahko dajo primerno delovno mesto, na katerem bodo dosegali zavidljive rezultate za podjetje in hkrati zadovoljevali svoje osebne potrebe in želje (Musek, Pečjak, 2001, str. 97-99). Diplomski seminar smo razdelili na dva dela. V teoretičnem delu smo povzemali različne avtorje, ki definirajo pojem motivacije in motivacijskih teorij. V praktičnem delu smo opravili anketni vprašalnik med zaposlenimi v podjetju Sanera, dobljene rezultate predstavili v tabeli in na podlagi rezultatov potrdili ali zavrgli hipoteze. Alle unsere Handlungen sind in einer gewissen Weise motiviert. Viele sind motiviert, weil uns dazu bestimmte Bedürfnisse und Wünsche zwingen. Ein Bedürfnis ist ein bestimmter Zustand des Organismus, der das zielgerichtete Verhalten auslöst. Das Ziel einer motivierten Handlung sind diejenigen Objekte oder Handlungen, mit denen man seine Bedürfnisse ausgleichen oder befriedigen kann (Uhan, 2001, S. 88–90). Wir als Individuen haben unterschiedliche Wünsche und Ambitionen. Es gibt Individuen, für welche kein Ziel zu hoch gesteckt ist. Im Gegensatz dazu setzen sich manche ihre Ziele niedriger als das an, was sie tatsächlich fähig sind zu erreichen. Für die Führungskräfte eines Unternehmens ist es von großer Bedeutung, dass sich die Mitarbeiter ihrer eigenen Fähigkeiten bewusst sind. Somit kann man ihnen entsprechende Position zuteilen, wodurch nicht nur gute Ergebnisse für das Unternehmen erzielt, sondern auch die persönlichen Bedürfnisse und Wünsche der Mitarbeiter erfüllt werden können (Musek, Pečjak, 2001 S. 97–99). Dieses Diplomseminar wurde in zwei Teile untergliedert. Im theoretischen Teil wurden Aussagen verschiedener Autoren zusammengefasst, die den Begriff Motivation und Motivationstheorien definieren. Für den empirischen Teil wurde eine Umfrage mittels Fragebogen unter den Mitarbeitern des Unternehmens Sanera durchgeführt. Die Ergebnisse wurden tabellarisch, dargestellt wodurch sich die Hypothesen entweder bestätigen oder widergelegen ließen.