IZVAJANJE PLANINSKIH VSEBIN V OKVIRU KURIKULUMA ZA VRTCE - Videčnik, Monika ([M. Videčnik], 2015)
V diplomskem delu Izvajanje planinskih vsebin v okviru kurikuluma za vrtce smo raziskali planinske dejavnosti, ki se v vrtcu izvajajo v okviru kurikuluma za vrtce. V teoretičnem delu smo predstavili gibanje, pomen hoje, vadbo, vrsto in oblike hoje ter opravljanje motorike navkreber in navzdol. Raziskali smo, kakšne so možnosti izvajanja planinskih vsebin v vrtcu, pri tem smo opredelili vsebinske, zakonske in normativne osnove ter predstavili programa Ciciban planinec in Mali sonček. V nadaljevanju smo se osredotočili še na pripravo otroka na izvedbo planinskih aktivnosti, med katere sodijo oprema in pripomočki, motivacija in varnost pri izvedbi planinskih vsebin. V empiričnem delu smo uporabili kavzalno-neeksperimentalno metodo. Na osnovi 30 anketiranih vzgojiteljev in vzgojiteljic smo s pomočjo anketnega vprašalnika ugotovili, da vzgojitelji, ki sami v svojem prostem času hodijo v hribe, izvajajo več planinskih vsebin z otroki, kot vzgojitelji, ki sami v svojem prostem času ne hodijo v hribe vzgojitelji sami vodijo organizirane planinske izlete za otroke vzgojitelji izvajajo v vrtcu planinske vsebine tudi pozimi vzgojitelji v vrtcu izvajajo obogatitveno dejavnost planinski krožek opravljen tečaj za Mentorja planinske skupine ima le ena petina vzgojiteljev najpomembnejši razlog za izvajanje planinskih vsebin je seznanitev otrok z varnostjo na planinskih izletih. In the diploma thesis titled Implementation of Mountain Activities within a Kindergarten Curriculum we have explored mountain activities in kindergarten implemented within a kindergarten curriculum. Movement, the importance of walking, exercise, types and forms of walking, and exercising motor functions uphill and downhill are presented in the theoretical part. We have explored the possibilities of the implementation of mountain activities in the kindergarten, while we identified substantive, statutory and normative groundings, and presented the programs Ciciban Mountaineer and Little Sunshine. Further on, we have also focused on preparing the child on the implementation of mountain activities, which include equipment and accessories, motivation and safety in carrying out the activities. In the empirical part, we employed a causal-experimental method. Based on 30 interviewed kindergarten teachers, using a survey questionnaire, we have found that kindergarten teachers who are hikers in their free time carry out more mountain activities with the children than the teachers who do not climb the mountains in their free time teachers organize hiking tours for children by themselves teachers carry out mountain activities in the kindergarten also in winter teachers carry out an enrichment activity – a mountaineering club only one-fifth of the teachers have completed the course for a Mountaineering club mentor and finally, that the most important reason for the implementation of mountain activities is educating children about safety on trips to the mountains.