IZBOLJŠANJE RAVNANJA Z ODPADKI NA OSNOVNI ŠOLI KOPER - Verdnik, Nika (2015)
V diplomski nalogi smo poizvedovali o navadah ločevanja odpadkov učencev Osnovne šole Koper. Izdelali smo raziskavo, s pomočjo katere smo ugotavljali koliko učenci ločujejo, če ločujejo, kje so se največ naučili o ločevanju. Anketirali smo učence zadnje triade devetletke. Pri teoretičnem delu smo opisovali pojme kot so: odpadki, ločevanje odpadkov, predelava odpadkov, embalaža, plastika, kovina, papir nato pa vse skupaj povezali z učenci. Ker smo že dodobra stopili v 21. stoletje, moramo tudi sami nekaj storiti za ohranitev Zemlje ob lastni aktivnosti in doslednosti menimo, da je vzgoja najmlajših najboljše zagotovilo za čisto prihodnost našega planeta. Raziskovali smo, kateri so dejavniki ločevanja na osnovni šoli. Opravljena je bila analiza odgovorov učencev. Z analizo smo ovrgli ali potrdili raziskovalna vprašanja. In this thesis we made inquiries about waste separation habits of pupils in elementary school Koper. We have designed the survey, with the help of which, we determined how many students are separating waste and where they have learned the most about separation. We surveyed students last triad of primary school. In the theoretical part, we were describing concepts such as waste, waste separation, waste treatment, packaging, plastics, metal, paper and we tried to connect everything with the students. Since we are already far in the 21st century, we ourselves have to do something to preserve the land, so we have to influence our children. We investigated which factors are main for separating at a primary school. An analysis of responses of the students was made. The analysis could confirm or refute the research questions.