GRADNJA MAGISTRATA NA PTUJU - Hameršak, Lucija ([L. Hameršak], 2015)
Diplomsko delo obravnava podobo ptujskega magistrata in njegovo gradnjo. V diplomskem delu je najprej v celoti predstavljena stavba, nato pa dejavniki, ki so botrovali k sami izgradnji magistrata. Ti so povezani s političnim ozadjem takratnega časa, tj. začetka 20. stoletja. V diplomskem delu so predstavljene razmere, ki so bile prisotne na Ptuju v času proti koncu 19. in v začetku 20. stoletja. Sledi predstavitev takratnega župana, Josefa Ornika, ki je takrat veljal za zelo pomembno ptujsko osebnost. Bil je zaslužen za takratni razvoj mesta, vendar je njegova politika bila naravnana protislovensko. Najobsežnejši del diplomskega dela je namenjen poteku gradnje ptujskega magistrata. Predstavljeni so dejavniki, ki so pripomogli k pričetku gradnje novega magistrata na Ptuju. Predstavljen je tudi arhitekt, ki je magistrat na Ptuju zgradil, Dunajčan Max Ferstel. Pričetek gradnje ptujskega magistrata je bil zelo odmeven tudi v tujini, saj je 24. januarja 1906, s podpisom župana Josefa Ornika, bil objavljen nagradni razpis Mestne občine Ptuj za izdelavo idejnih načrtov za mestno hišo. Odziv je bil dober, saj je prispelo 67 načrtov. V drugi polovici diplomskega dela obravnavamo načrte, ki so bili nagrajeni od 2. do 5. mesta. V prvem nadstropju ptujskega magistrata se nahaja Galerija magistrat, ki je s svojim delovanjem pričela leta 1994. Galerija je pričela delovati na pobudo tedanje oblasti, saj so ptujski likovniki velikokrat izrazili željo po prostoru, kjer bi lahko razstavljali. Diplomsko delo je dopolnjeno s slikovnim gradivom in arhitekturnimi načrti. The diploma thesis deals with the overall image and the construction of the City Hall of Ptuj. First, the thesis describes the characteristics of the whole building, and then it presents the factors which contributed to its construction. These factors are linked to the political background of the time when the construction took place that was at the beginning of the twentieth century. I have presented the situation in the city of Ptuj in the late nineteenth and early twentieth century. This is followed by the presentation of the then Mayor Josef Ornik who was considered a very important personality in Ptuj he has made notable contributions to the development of the city, however, his policy was anti-Slovene. The largest portion of my diploma thesis is devoted to the construction of the City Hall of Ptuj. I have outlined the factors that contributed to the start-up of the construction of the new City Hall and presented the Viennese architect Max Ferstel who designed it. The construction of the City Hall was important topic at home and abroad. On January 24, 1906, with the Mayor Josef Ornik’s signature, the City Municipality launched the call for conceptual design proposals for the construction of the City Hall. The response was good a total of 67 conceptual designs were submitted. In the second half of my thesis I discuss the designs which ranked second through fifth. On the first floor of the City Hall, the Magistrat Gallery is located. At the initiative of local authority, the gallery opened its door in 1994, thus giving the local artists an exhibition place to display their work. The diploma thesis is complemented by pictorial material and architectural plans.