LABORATORIJSKA SIMULACIJA POGONA DVIGALA - Brodej, Jernej (J. Brodej, 2015)
V diplomskem delu je predstavljena simulacija pogona dvigala pri različnih obremenitvah. Prvi del naloge je razdeljen na zbiranje in analiziranje podatkov o pogonih dvigal. Podrobno so opisana dvigala KONE in njihova energetska učinkovitost. Prikazan je način delovanja napajalnika in pogonskega motorja, ki sta bila uporabljena pri sami simulaciji. V drugem delu naloge pa je podan opis nastavljanja parametrov napajalnika, s katerimi zagotovimo mehak zagon in ustavljanje dvigala. A simulation of the drive for elevator by different loads is presented in this thesis. The first part of the thesis is divided into gathering and analyzing technical informations about the drives of elevators. There are detailed descriptions of KONE elevators and their energy efficiency. Hereafter it’s shown how the frequency inverter and drive motor, which was used during the simulation itself, actually works. In the second part of the thesis a description of the parameterization of inverter is given, which will ensure a smooth start and stop of elevator.