Zagotavljanje varnosti podatkov na pametnih mobilnih telefonih - Kujavec, Robert (R. Kujavec], 2015)
Uporaba pametnega mobilnega telefona se iz dneva v dan povečuje, kar nam v sodobnem svetu omogoča, da smo na vsakem koraku povezani s svetom in bi si kot napredni uporabniki težko predstavljali dan brez lastne naprave. Grožnjam, ki nam pretijo, se nikoli ne bomo mogli izogniti, saj potencialni napadalec igra umazano igro in vedno izumlja nove načine napadov, zato moramo sami v največji meri poskrbeti za zaščito svojih podatkov na pametnem mobilnem telefonu. Na voljo imamo zaščitne in varnostne mehanizme, ki nam jih ponujajo pametni mobilni telefoni. S tem bi zmanjšali tveganje pred izgubo ali zlorabo podatkov in si predčasno zagotovili dostopnost do podatkov z uporabo varnostne kopije. Skozi teoretični del se bomo sprehodili čez najbolj poznane zaščitne mehanizme pametnih mobilnih telefonov od najbolj enostavnih do bolj kompleksnih, a preprostih za uporabo, pojasnili bomo pozitivne lastnosti rabe teh ter uporabnika ozavestili o smotrnosti uporabe, saj zagotavljanje varnosti podatkov na napravah zagotovo ne predstavlja primarne funkcije uporabe. Drugi del diplomske naloge je namenjen lastnemu raziskovanju, v katerem smo izvedli intervju z državnim nadzornikom za varstvo osebnih podatkov. V okviru diplomskega dela smo z uporabo ankete pridobili rezultate o zagotavljanju varnosti podatkov na pametnih mobilnih telefonih. The use of smartphones increases every day and enables us to stay in touch with the modern world. However, as advanced users, we can hardly imagine one day without our own device. We will never be able to avoid threats because attackers may play a dirty game without regard to law and constantly develop new ways of attacking. This is why we have to fully protect our data on the smartphones ourselves. All we can do is to put in place security and protection mechanisms offered by smartphones as this can reduce the risk of data loss and misuse as well as ensure timely backup. The theoretical part presents the most common smartphone protection mechanisms, from simple to more complex ones, which are nevertheless easy to use. Furthermore, it explains the positive features of those mechanisms and raises user awareness of their purpose, since ensuring data security on devices does certainly not constitute their primary function. The second part of the thesis focuses on the research. We interviewed the state supervisor for personal data protection. In addition, we conducted a survey and obtained the results on ensuring data security on smartphones.