Stereotipi v zbirkah kratkih zgodb Suzane Tratnik in Nataše Sukič - Muršec, Nataša ([N. Muršec], 2015)
Suzana Tratnik in Nataša Sukič sta pisateljici, publicistki, prevajalki, organizatorki kulturnih dogodkov, pomembni aktivistki feminističnih in lezbičnih sekcij v tujini in na Slovenskem. Za obe avtorici je bila tako na področju literarnega ustvarjanja kot na področju družbeno-političnega in kulturnega delovanja pomembna izkušnja tujine, še bolj pa istospolna usmerjenost, kar se odraža v njunih besedilih. Avtorici sta zanimivi tudi zaradi njunega osrednjega mesta v slovenski (lezbični) literaturi (čeprav Tratnikova poudarja, da ne piše značilne lezbične literature). S svojimi deli sta prinesli novosti v slovensko književnost. Obe sta dolgoletni aktivistki lezbičnega gibanja na Slovenskem in sta sodelovali pri urejanju dela L, zbornika o lezbičnem gibanju na Slovenskem 1984–1995. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti in podati značilnosti kratkoproznih zbirk Tratnikove in Sukičeve, posebej pa me je zanimala kritika tradicionalnih stereotipov oziroma vloga stereotipov v zbirkah in odnos do spolnih stereotipov. Osrednja vprašanja v kratkih zgodbah Nataše Sukič in Suzane Tratnik niso povezana izključno z izkušnjami in družbeno nesprejemljivostjo istospolne usmerjenosti, temelj, na katerem avtorici gradita in ki ga želita približati in predstaviti bralcu, so vprašanja marginalnosti, odrinjenosti od večinske družbe, upornosti, nasprotja med »dobrim« in »slabim«. V središču pozornosti pisateljic so torej marginalne skupine posameznikov, ki ne ustrezajo normam, pravilom in merilom, ki jih je postavila večinska družba, in so zato odrinjeni na njen skrajni rob. Avtorici se zavzemata za drugačnost, posvečata se vsem vrstam marginalcev. V zbirkah srečamo literarne like, katerih družbeni spol je v nasprotju z biološkim, zaradi česar se soočajo s težavami z okoljem in, nenazadnje, s samim s seboj. To je tudi razlog njihove odrinjenosti na družbeni rob, kamor se mnogokrat skrijejo, zatečejo tudi sami, z odrinjenostjo na družbeni rob pa se pogosto niti ne obremenjujejo – vsaj navzven ne. Avtorici v besedilih razbijata stereotipe o spolu, izpostavljata etnične stereotipe, verske stereotipe ipd. in prikažeta, da lahko žrtev tudi zamenja svojo vlogo in se spremeni v rablja in obratno. Suzana Tratnik and Nataša Sukič are writers, publicists, translators, they are organizing cultural events and are important activists of feminist and lesbian sections abroad and in Slovenia. For their literary creation, socio-political and cultural life living abroad was very important, even more important was homosexual orientation, which is reflected in their texts. The authors are also interesting because of their central location in Slovenian (lesbian) literature (although Suzana Tratnik denies her writing of typical lesbian literature). Their works have brought innovations in Slovenian literature. Both are longtime lesbian activists and participated in the regulation text L, the proceedings of the lesbian movement in the Slovenian 1984-1995. The purpose of the thesis was to identify and cross features collections of short stories of Suzana Tratnik and Nataša Sukič. What particularly interested me was the attitude towards stereotypes in the collections and attitude to gender stereotypes. The central issue in the short stories of Nataša Sukič and Suzana Tratnik is not associated exclusively with the experience and social unacceptability of homosexuality, the foundation on which the authors are building and they wish to approach and introduce to the reader is the issues of marginality, marginalization from mainstream society, resistance, conflicts between "good" and " bad”. In the spotlight of the writers are thus disenfranchised individuals who do not comply with the norms, rules and criteria established by the majority society, and are therefore pushed to its extreme edge. The authors advocate for diversity, paying particular attention to all kinds of marginals. The collections presents literary characters whose gender is contrary to biological, which are experiencing difficulties with the environment and ultimately with himself. This is also the reason they are pushed to the margins of society. They are often resorting themselves on the edge on their own, with marginalization on the margins of society are often not even a burden - at least outwardly not. The authors of the texts banging stereotypes about sex, highlight ethnic stereotypes, religious stereotypes, etc. and shown that the victim may also replace its role and changes to the executioner and vice versa.