Negativni vplivi športa na okolje - Kugler, Aljaž (A. Kugler], 2015)
Diplomsko delo z naslovom Negativni vplivi športa na okolje obravnava šport in z njim povezane dogodke, ki so lahko velik faktor onesnaževanja in tako povzročajo negativne vplive v naravi zaradi aktivnosti človeka v določenem okolju. Skozi nalogo smo poiskali stične točke v povezavi z okoljem, športom in ekološko kriminaliteto in v kakšnih oblikah lahko športne aktivnosti oz. organiziranje le-teh vplivajo na samo okolje. Ugotovili smo, da je športni dogodek zapleten pojav, ki ima velik učinek na ljudi, prav tako pa tudi na okolje. Negativne posledice so v okolju vidne predvsem zaradi gradnje športnih objektov, mobilnosti športnikov in navijačev, porabe energije, porabe in onesnaževanje voda in končnih odpadkov, ki so tudi glavni onesnaževalci okolja. Vendar za vsako stvar, v našem primeru onesnaževanje, obstaja rešitev oz. vsaj omejitev povzročitve posledic, tako je tudi pri prirejanju športnih dogodkov. Kot najbolj popolna rešitev se ponuja organiziranje športnih dogodkov po principu trajnosti, saj vključuje vse vidike, med drugim tudi vidik ohranjanja okolja ter s tem zmanjšanje in odstranitve pomena glavnih onesnaževalcev okolja. Hkrati pa smo primerjali slabo prakso izvedbe velikega športnega dogodka z organiziranjem športnega dogodka po principu trajnosti. Že izvedeni športni dogodki prikažejo velika nasprotja pri sami organizaciji le-teh, v ozadju slabe prakse sta predvsem politika in moč kapitala svetovnih velesil. Okolje kot tako in s tem povezana njegova onesnaženost pa stopita v ozadje, kar je popolnoma v nasprotju s primeroma, ki zagovarjata trajnost in korist za okolje ter družbo in ustvarjanje pozitivne zapuščine za sedanje in prihodnje generacije. Bachelor's degree titled ''Negativni vplivi športa na okolje'' discusses the problematic of how sports can threaten or destroys environment. When talking about environmental problems we mainly consider sporting events that can be a big factor of pollution, and can cause negative effects to nature due to human presence in a certain environment. For the purposes of writing this bachelor’s degree we analysed secondary sources (books, articles, legal acts) that are talking about negative environmental effects connected to sporting events. We also took into consideration in what forms can sporting activities or organising such events effect the environment. Sports is a human activity in a certain habitat whether inside in the gym or outside, and can therefore be a risk for the environment. We came to realisation that a sporting event is a complicated phenomenon that has a great effect on people as well as on the environment. Among negative consequences can be pollution due to increased traffic (noise, crowd, and emissions), shrinkage of animal species and of flora, increased usage and pollution of water, change of landform and the increased erosional risk. Those are all negative consequences of building sports facilities and visiting sporting events. There are also consequences connected to organising and implementing particular sporting disciplines (mainly winter sports). It is mostly organisers’ fault that it comes to such environmental risks. Furthermore, we even believe that if umbrella organisations control the construction, venues and the whole competition, they should also supervise it properly. If they have the power to announce the competition and pick up the candidates, they should also be able to strictly supervise them. That is simply our suggestion though. How the negative sporting aspects show in practice is shown through past and current major sporting events. Based on selected examples we met big contradictions at organising such events. In the background of all occasions there is politics and the power of super powers’ capital. Environment and its pollution are left behind in most cases. The most perfect solution to organising sporting events is to organise them based on sustainability. Therefore all the aspects are included, among them saving the environment and the reduction or removal of main polluters.