Korupcija in Komisija za preprečevanje korupcije v očeh državljanov Republike Slovenije - Grašič, Andreja (A. Grašič], 2015)
Korupcija je resen problem sodobne družbe. V Sloveniji je Komisija za preprečevanje korupcije Republike Slovenije (v nadaljevanju KPK) tisti organ, ki si najbolj javno in intenzivno prizadeva za njeno preprečevanje, pregon ter odpravo. V diplomski nalogi smo predstavili problematiko korupcije ter pomen in vlogo KPK pri tem, s čimer želimo opozoriti na resnost problema korupcije v Sloveniji. V raziskovalnem delu naloge smo ugotavljali, kakšno zaupanje uživa institut KPK med državljani Republike Slovenije. Rezultati študije so pokazali, da anketirani poznajo pomen in vsebino korupcije in menijo, da je korupcija največji problem v javni upravi, da se korupcija širi iz dneva v dan in da gre za zelo resen problem. Delo KPK ocenjujejo niti kot učinkovito niti kot neučinkovito. Pri tem anketirani ne vedo, ali so člani KPK tudi sami udeleženci pri koruptivnih dejanjih. Večina jih meni, da KPK ni nepotrebna in da je ni potrebno ukiniti. Nova sestava KPK v letu 2014 pa se ni izkazala kot bolj učinkovita od prejšnje. Podatki kažejo na visoko zaskrbljenost državljanov ter hkrati nakazujejo, da ljudje še upajo v izboljšanje razmer s pomočjo KPK. Podobne ugotovitve smo zasledili tudi pri drugih predhodnih raziskavah. Predlogi izboljšav so: izobraževanje visokih državnih funkcionarjev, ozaveščanje najvišjih državnih funkcionarjev, bolj učinkovito izvajanje zakonov na področjih, kjer se izvaja korupcija avtomatizacija nadzora in preventive, povečano sodelovanje organov, povečan nadzor inšpekcijskih služb in policije, vzpostavitev učinkovitega kazenskopravnega varstva, odprava oz. popravki zakonskih določil, ki otežujejo delo organov pregona, razvoj strategij in metod odkrivanja ter preiskovanja gospodarske kriminalitete. Corruption is a serious problem of modern societies. In Slovenia, the Commission for corruption prevention of the Republic of Slovenia (in continuation CPC) is the authority, which is the most active publicly and intensive in prevention, prosecution, abolition. In the diploma thesis, we have presented the problem of corruption, the meaning and the role of CPC with that. We would like to point out seriousness of the corruption problem in Slovenia. In the research part of the diploma thesis, we have found out what level of confidence has the institution of CPC among the citizens of the Republic of Slovenia. The results of the study have shown that the respondents know the meaning and content of corruption, that they think that corruption is the biggest problem in civil service, that corruption spreads daily and that it is a very serious problem. The work of CPC has been graded as neither efficient nor inefficient and the respondents do not know if the members of CPC are also involved in corruptive actions. Most of the respondents think that CPC is not unnecessary and that it is not necessary to abolish it. New CPC membership in 2014 has not been more efficient than the previous one yet. The data show high level of citizens' concern and they prove at the same time that the respondents still hope for the improvement of conditions with the help of CPC. We have found similar findings with other researches that we have presented. Some suggestions are: education of major state officials, awareness of major state officials, more efficient laws execution, automatisation of control and prevention, increased cooperation of the authorities, increased control of inspection services and police, enforcement of efficient criminal legislation protection, abolition or correction of statutory provision, which worsens the work of services for criminal prosecution, development of strategies and methods of detection, and research of economic criminality.