POZNAVANJE PRVE POMOČI MED ŠTUDENTI FAKULTET V MARIBORU - Hrovat, Rebeka ([R. Hrovat], 2015)
Teoretična izhodišča: Prva pomoč je oskrba, ki jo dobi poškodovanec ali nenadno oboleli na kraju dogodka. Nudimo jo s preprostimi pripomočki in traja toliko časa dokler ne prispe strokovna pomoč. Laična prva pomoč je zelo pomembna, saj nikoli ne vemo kdaj in kdo jo bo potreboval. S pravilno tehniko in znanjem, ki ga imamo in hitrim ukrepanjem lahko nekomu rešimo življenje ali preprečimo poslabšanje zdravstvenega stanja. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti pomen nudenja laične prve pomoči in ugotoviti kakšno je poznavanje prve pomoči med študenti fakultet v Mariboru, ki ne študirajo na zdravstvenih smereh. Metodologija raziskovanja: Pri pisanju diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela, uporabili smo tudi anketni vprašalnik, ki je vseboval 16 vprašanj. Izdelali smo elektronsko anketo preko spletne anketne baze, s katero smo prejeli rezultate glede ozaveščenosti študentov in nudenja prve pomoči. S pomočjo strokovne literature smo opisali pomen nudenja prve pomoči, nujne medicinske pomoči, pristop k poškodovancem in obravnavo poškodovancev. Rezultati: V raziskavi smo ugotovili, da so študentje pripravljeni priskočiti na pomoč poškodovanemu ali nenadno obolelemu ter mu nuditi prvo pomoč. Nekaj študentov meni, da so premalo ozaveščeni in imajo premalo znanja pri nudenju prve pomoči pri večjih poškodbah kot so poškodbe hrbtenice, večje krvavitve, oživljanje in opekline. Sklep: Znanje, ki ga pridobimo na tečajih prve pomoči, gre hitro v pozabo, saj ga ne obnavljamo. Ozaveščenost glede prve pomoči pa je pomembna pri vseh ljudeh, saj nikoli ne vemo, kdaj bomo deležni nudenja prve pomoči ali pa jo bomo potrebovali sami. Theoretical background: First aid, is first care which is given to injured or sudden sick person on a site. We provide it with simple accessories and lasts as long as there is no professional assistance. First aid is very important, because you never know when and who will need it. With proper technique and knowledge that we cold intervent quick and we can save someone life or prevent the deterioration of the health status. Purpose: The purpose is to present the importance of providing the lay first aid and determine what is the knowledge of first aid among students of the Maribor Faculty who do not studying medicine. Methodology: We used descriptive method, using a online questionnaire with 16 questions. We received the results from students about their first aid knowledge. With the help of the scientific literature, we describe the importance of first aid, emergency medical care, approach to wounded and review injured. Results: In this study, we found that students are ready to help someone who is injured or sudden illed. Some student considers that they don't have appropriate knowledge of first aid at major injuries such as spinal injuries, major bleeding and burns. Conclusion: The knowledge obtained at courses first aid, goes quickly into oblivion, because we don't need this type of knowledge every day. Awareness of first aid is important for all people, because we never know when we will have to receive first aid or when we will need it.