Prehrana pegaste sove Tyto alba na Goričkem - Janžekovič, Franc; Ficko, Melita (Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, 2015)
Na območju tradicionalne kulturne krajine na Goričkem smo preučevali prehrano pegaste sove Tyto alba. Izbljuvke smo nabrali v letih 1997 in 1998 na podstrešjih cerkva v Domajševcih, Adrijancih in Hodošu. Sova je plenila 18 različnih vrst sesalcev, med njimi tudi navadnega netopirja Myotis myotis. Najpomembnejša sestavina plena je bila poljska voluharica Microtus arvalis z 39% deležem in s 54% v deležu biomase. Plen je izbirala opurtunistično, kar se izkazuje skozi široko prehranjevalno nišo, indeks trofizične diverzitete je 0,80. Izbirala je predvsem male sesalce povprečne telesne mase 10 do 30 g Diet of the Barn Owl Tyto alba was studied in the traditional cultural landscape of Goričko (NE Slovenia). The pellets were collected during the 1997-1998 period in the attics of the churches at Domanjševci, Adrijanci and Hodoš. The owl preyed on 18 different mammal species, including Common Bat Myotis myotis. The most preyed species by number (39%) and by biomass (54%) was Common Vole Microtus arvalis. The prey was selected opportunistically, which is reflected through the wide feeding niche, with the trophic diversity index of 0.80. The owl fed mainly on small mammals with average body mass ranging between 10 and 30 g