VPLIV IZBRANIH DEJAVNIKOV TVEGANJA IN DELOVNEGA OKOLJA NA ZDRAVJE DELAVCEV V DESETLETNEM OBDOBJU - Tarkuš, Jelka ([J. Tarkuš], 2015)
Izhodišča: Preventivni zdravstveni pregledi delavcev se opravljajo skladno z zdravstveno oceno tveganja in pripomorejo k doseganju zdravja delavcev. Delavci pri obdobnem zdravniškem pregledu opravijo zdravniški pregled, ki vključuje laboratorijski pregled krvi, pregled vida na aparatu, EKG, spirometrijo, vestibulogram, preiskavo sluha in izračun izgube sluha po Fowler lestvici, antopometrijo in anamezo ter pregled pri zdravniku specialistu medicine dela, prometa in športa. Namen raziskave je bil ugotoviti pojavnost dejavnikov tveganja za zdravje delavcev. Metodologija: Uporabili smo retrospektivno raziskavo na podlagi podatkov iz zdravstvene dokumentacije. Pridobljene podatke smo obdelali z računalniškim programom SPSS 21.0 Uporabili smo Wilcoxonov test odvisnih vzorcev, s katerim smo primerjali rezultate med letoma 2003 in 2013 na vzorcu podatkov iz preventivnih zdravstvenih kartonov delavcev. V raziskavo je bilo zajetih 100 delavcev. Rezultati: V raziskavi je sodelovalo 82 % delavcev moškega spola v starosti od 35 do 54 let in kar 49 % zaposlenih v raziskanem podjetju več kot 20 let. Ugotovljeno je bilo, da so delavci izpostavljeni dejavnikov tveganja. Vodilni dejavnik tveganja je večanje indeksa telesne mase, ki se je v desetletnem obdobju povečal pri 26 % delavcev in prešel v območje debelosti. Povečanje telesne teže poleg drugih negativnih dejavnikov za zdravje, kot sta kajenje, uživanje alkoholnih pijač ter telesna nedejavnost, predstavljajo nevarnost za pojavnost kroničnih nenalezljivih bolezni. Poglavitni dejavnik tveganja iz delovnega okolja raziskovanega podjetja je hrup, vendar se delavcem ob uporabi zaščitnih sredstev za sluh izguba sluha statistično pomembno ne povečuje. Zdravniški pregledi se opravljajo skladno z zdravstveno oceno, tako da so delavci ozaveščeni o svojem zdravstvenem stanju, prav tako je s strani delodajalca poskrbljeno, da zaposlene motivira in usmerja programe promocije zdravja pri delu. Sklep: Zdravstveni pregledi delavcev se opravljajo z namenom, da delavci sami spoznajo pomen zdravega načina življenja in so ozaveščeni, kako zmanjšati negativne dejavnike in prevzamejo odgovornost za svoje zdravje. Introduction: Preventive medical examinations are carried out in accordance with health risk assessment to contribute to the achievement of the health of workers. Workers in the periodic medical examination medical examinations that include laboratory examination of the blood, eyesight checked on the machine, ECG, spirometry, vestibulogram, the investigation hearing in the calculation of hearing loss of Fowler scale, anthropometry, anamnesis and a review of the occupational, traffic and preventive medicine. The results obtained are interpreted in each worker receives, in writing, the conclusions of the medical examination Much emphasis is placed on prevention in raising awareness about healthy lifestyles and how you can avoid the negative impacts of their own agents risk to the health field. Health and workers can be seen from long periods of time where it appears the area in which workers need protection especially in instruction. Methodology: We used a retrospective study based on data from the medical documentation. The data obtained were analyzed with SPSS computer program with which we compared the results between 2003 in 2013. Results: It was found that workers using protective devices for hearing, hearing loss is not statistically increases, and that the factors for the occurrence of the risk of chronic non-communicable diseases are increasing. Conclusion: Medical examinations are carried out with a view to the workers themselves to pass knowledge on healthy lifestyles and are aware of how to reduce the negative factors for health and what you can do yourself to maintain and strengthen their health.