Povezava med morfološko-funkcionalnimi potezami rastlin in lastnostmi tal ekstenzivnih travišč na Rogli (Pohorje) - Unuk, Tina ([T. Unuk], 2015)
V magistrskem delu smo uporabili funkcionalni pristop, da bi ugotovili povezavo med morfološko-funkcionalnimi potezami (MFP) rastlin in kemijskimi lastnostmi tal. Raziskavo smo opravili na sestojih ekstenzivnih oligotrofnih travišč na območju Rogle (Pohorje, SV Slovenija). Naša raziskava je bila osnovana na 60 vegetacijskih popisih. V popisih smo zabeležili 60 rastlinskih vrst, ki smo jim določili 11 MFP, in sicer nekatere sami na terenu, ostale smo pridobili iz literature. Na 23 popisnih ploskvah smo odvzeli vzorce tal za kemijske analize. V matrike, ki smo jih uporabili za statistične analize, smo uredili 60 vegetacijskih popisov ter podatke o MFP rastlin in 9 okoljskih spremenljivkah (analize tal). V začetku smo med seboj primerjali travišča v okolici tekaških prog ter travišča na smučišču Mašinžaga. Primerjali smo vrstno pestrost in razlike oz. podobnosti izbranih MFP rastlin. V nadaljevanju smo podrobneje analizirali popisne ploskve, na katerih so bili izmerjeni parametri tal, ter skušali ugotoviti vpliv le-teh na izbrane MFP rastlin. Pri primerjavi obeh travnikov smo ugotovili, da se razlikujeta med seboj tako v vrstni pestrosti kot tudi v izbranih MFP rastlin. Ugotovili smo, da so takšni rezultati posledica večje motnje na smučišču Mašinžaga, ki je predvsem rezultat dejavnosti, povezane z zimskimi športi. Da bi nazorneje ponazorili povezavo med floristično sestavo 23 vegetacijskih popisov in merjenimi okoljskimi spremenljivkami oz. med slednjimi ter MFP, smo izvedli dve ločeni multivariatni redundančni analizi (RDA). Slednji sta pokazali značilne razlike v popisih tako v floristični kot tudi funkcionalni sestavi. V nasprotju z našimi pričakovanji smo ugotovili, da se na tleh, slabše založenih s hranili, v povprečju pojavljajo višje rastline. Da je višina rastlin nižja na tleh, ki so bolje založene s hranili, razlagamo z nizkimi vrednostmi za pH tal, saj so rastlini hranila v takem okolju težje dostopna. Podobno razlago lahko iščemo za ugotovitev, da so v razmerah višjih vrednosti pH pa hkrati nižjih vrednosti za fosfor (P), kalij (K) in skupni dušik (N) rastline tudi z višjimi vrednostmi za SLA (specifično listno površino). In master's thesis, we used functional approach, to determine the link between morphological-functional traits (MFT) and environmental variables. We analysed 60 vegetation plots of the extensive oligotrophic grasslands in Rogla region (Pohorje, NE Slovenia). In vegetation plots we recorded 60 plant species, for which we collected 11 MFT from literature, existing database and through fieldwork. On 23 vegetation plots soil samples were taken for chemical analyses. Vegetation plots, morphological-functional traits and nine environmental variables (soil analyses) were arranged into matrices, which were used in statistical analyses. First we compared two areas – grasslands near the cross-country skiing tracks and grasslands on ski trail Mašinžaga. We compared them on the basis of species' richness and differences and similarities of selected plant MFT. In second part we analysed only vegetation plots (23) with environmental data, to detect correlation with MFT. In first part of analysis we found out, that areas differ in species' richness as well as in selected plants MFT, from which we can conclude that winter sports' activities on ski trail Mašinžaga caused bigger disturbance. In second part of analysis we performed two separated multivariate redundancy analyses (RDA) to demonstrate the link between floristic composition of 23 plots and measured environmental variables and the link between environmental variables and MFT. The results of analyses showed characteristic differences in floristic as well as in functional composition of plots. In contrast with our expectations, we have found higher plants on soil poor with nutrients. Occurrence of small plant height on nutrient-rich soil can be explained with lower values of soil pH, because plants on such soil are not so efficient in absorbing nutrients. Similar explanation was offered for findings that in conditions where pH values are higher and at the same time values of phosphorus (P), potassium (K) and total nitrogen (N) are lower, plants have higher values of SLA (specific leaf areas).