Pregled študij o mladoletniškem prestopništvu v Sloveniji po letu 1991 - Kramberger, Nika (N. Kramberger, 2015)
Mladoletno prestopništvo je pojem, ki zajema širok spekter odklonskih dejanj zakrivljenih s strani mladoletnih oseb. Da do tovrstnega ravnanja sploh pride, vpliva več dejavnikov. Najpomembnejši so družina, šola in mediji, pa vendar se intenziteta in vrsta dejavnikov spreminja glede na specifične biološke in psihološke identitete posameznikov. Diplomska naloga je osnovana na empiričnih ugotovitvah raziskav, ki so bile opravljene po letu 1991 v Sloveniji. Pri pregledu študij o dejavnikih mladoletnega prestopništva smo ugotovili, da je najpomembnejši dejavnik družina, ki ima tudi najbolj močan vpliv na oblikovanje osebnosti in lastnosti posameznika. Gre namreč za okolje, kjer se otrok prvič socializira in privaja na družbene norme. Pri dejavnikih kot so mediji in šola smo na podlagi študij ugotovili, da ti sicer vplivajo na pojav prestopniškega vedenja pri mladih, vendar na splošno v povezavi z družinskimi razmerami (vzgoja, vzgojni prijemi, okoliščine in zahteve v sami družini). Ugotovili smo, da se prestopniško vedenje med mladoletniki največkrat pojavi v obliki uživanja legalnih drog in v obliki nasilnega vedenja. Na eni strani se kaže kot nasilno vedenje v obliki fizičnega in psihičnega ravnanja zoper druge osebe ali predmeta, na drugi strani pa kot odklonsko ravnanje (nekateri avtorji uvrščajo tovrstno ravnanje pod nasilje) zoper sebe v obliki uživanja drog ali pa v skrajnih, destruktivnih oblikah. Pregled študij kaže, da se nasilje pojavlja predvsem med vrstniki in v času šolanja. Nadalje odnos strokovnih delavcev v analiziranih študijah kaže na normaliziranje pojava in minimaliziranje pozornosti posvečene takšnemu vedenju. Z vidika družbe in predvsem z vidika mladoletnikov je precej samoumevno tudi poseganje po legalnih drogah, kot sta alkohol in tobak, saj je v vseh obravnavanih študijah večina slovenskih mladostnikov že kdaj uživala alkoholne pijače in kadila tobačne izdelke. Juvenile delinquency is a concept that covers a wide range of deviant actions that are commited by young people. The impact of several factors triggers such behavior. The most important factors are family, school and media, but the intensity and type of these factors changes according to the specifics of the biological and psychological identity of individuals. A factor that has a strong impact on the formation of personality is the family. It provides the environment in which a chlid first socializes and starts getting used to the social norms. Media, school and other factors (religion, peers) have a lower impact on the emergence of deviant actions than educational approaches in the family. Deviant actions between young people mostly appear in the form of violent actions. On one side these are violent actions against other peers and objects and on the other side violent actions against themselves, like drug abuse or other destructive forms. A widespread form of violence is bullying, which is especially problematic because of the lack of engagement to this phenomenon. Among the teens, usage of legal drugs, alcohol and tobacco is very common. All present studies show that most teens in Slovenia have already enjoyed alcohol, the use of tobacco is less, but not much.