OBLIKOVANJE KNJIG ZA PREDŠOLSKE OTROKE - Veršec, Polona ([P. Veršec], 2015)
Knjige nam pomagajo pri spoznavanju osebnosti, odnosov med ljudmi in sami razlagi sveta, v katerem živimo. Zato je potrebno, da otroke že v zgodnjem otroštvu seznanimo s knjigami, saj te prispevajo k temu, da se naučijo izražati svoje občutke z besedami, pojmi in mislimi. Prav tako jih knjige spodbujajo k domišljijski igri, jim predstavljajo zabavo in z njihovo pomočjo odkrivajo nove ideje. Knjige morajo biti takšne, da bodo otroci, v našem primeru predšolski otroci, po njih z veseljem posegali. Naloga grafičnega oblikovalca je, da bo knjigo − njeno vsebino in vizualno podobo − oblikoval v logično celoto. Da bi mu to uspelo, mora najprej dobro poznati vse sestavine grafičnega oblikovanja in ciljno občinstvo, kateremu je izdelek namenjen. Zato smo se v teoretičnem delu seznanili s področjem razvoja otrok, zaznavanjem in predšolsko vzgojo otrok. Prav tako smo predstavili teoretični vidik grafičnega oblikovanja. Na podlagi tega smo se v empiričnem delu lotili raziskave, skozi katero smo ugotovili, na kaj morajo biti grafični oblikovalci pri oblikovanju knjig za predšolske otroke pozorni. Grafični oblikovalci so tisti, ki morajo znati vsebino knjige povezati v smiselno celoto, saj prav grafično oblikovanje vpliva na to, kako bodo predšolski otroci dojeli samo vsebino knjige. Pomembna je tako izbira slikovnega materiala kot tudi izbira formata in sama vezava knjige. Prav tako so predšolski otroci navdušeni, kadar grafični oblikovalci v oblikovanje vključijo različna čutila in s tem naredijo knjigo dosti bolj privlačno in zanimivo za bralca. Books help us learn about the personality, relationships between people and the interpretation of the world we live in. Therefore, it is necessary to introduce books to the children in early childhood , as they help children to learn how to express their feelings with words, concepts and thoughts. Books also encourage children's imaginative play, represent fun for them and help them to discover new ideas. Books for preschoolers must be created in an interesting way. The job of a graphic designer is to create its content and visual image to form a whole that makes sense. In order to do that he must first be familiar with all the components of graphic design and with the target audience to whom the product is intended to. That is the reason of introducing the child's development, perception and education of the preschool children in the theoretical part . We also introduced the theoretical aspect of graphic design. In the empirical part we studied what graphic designers must pay attention to when designing books for preschoolers. Graphic designers are the ones who must be able to link the content of the book into a meaningful whole. Graphic design affects how the pre-school children comprehend its content. It is important to select photo gallery, as well as choosing a format itself and binding books. Pre-school children are also enthusiastic when graphic designers include different senses and thus make the book much more attractive and interesting for the reader.