ZANIMANJE STAROSTNIKOV ZA DOMSKO VARSTVO - Vukanič, Maja ([M. Vukanič], 2015)
Teoretična izhodišča: Staranje ni bolezenski proces, saj gre za naraven in neizogiben proces. S staranjem starejši ljudje izgubljajo telesne in duševne sposobnosti, soočajo pa se z mnogimi spremembami staranja kot so biološke ali fizične, psihične in socialne spremembe staranja. Tisti starostniki, ki so sposobni skrbeti sami zase, bivajo v domačem okolju, kadar več ne zmorejo skrbeti sami zase, se jih večina odloči za domsko varstvo. Namen diplomskega dela je izpostaviti najobičajnejše spremembe posameznikov v starosti in običajne razloge za odločitev o bivanju v domskem varstvu ter z raziskavo ugotoviti, ali so starostniki že razmišljali o domskem varstvu in kdaj bi se zanj odločili. Metodologija raziskovanja: Uporabili smo metodo anketiranja, metodo kompilacije in deskriptivno metodo, obenem pa smo uporabili tudi slovensko in tujo strokovno ter znanstveno literaturo. Rezultati: 57 % anketirancev bi se za domsko varstvo odločilo, če bi ostali brez družine, 80 % anketirancev predstavlja največjo oviro za odločitev domskega varstva prevelik strošek bivanja v domskem varstvu in 33 % anketirancev predstavlja oviro oddaljenost od družine. Sklep: V Sloveniji in drugod po svetu se prebivalstvo intenzivno stara, nastajajo demografske spremembe, s tem pa je povezano staranje prebivalstva kakor nove potrebe organizacij, ki skrbijo za starostnike. Pomembno je, da bo starejšim zagotovljena kakovostna starost in sicer v domačem okolju ali v domskem varstvu. Kadar se poslabša zdravstveno in funkcionalno stanje starostnika, se poveča zanimanje za domsko varstvo zaradi zmanjšanja možnosti, da bi starostnik bival v domačem okolju. Theoretical basis: Aging is not a disease, it is a natural and inevitable process. With aging, older people are losing their physical and mental abilities. They are confronted with many changes of aging. Those are biological or physical changes, mental changes and social changes of aging. Elderly who are able to care for themselves, stay at home. When they are no longer able to care for themselves, majority of them decide for residential care. The purpose of thesis is to highlight the most common changes in individuals aging and the usual reasons for their decision to go in residential care. With this research we would like to determine whether the elderly are already thinking about residential care and in which case will they decide to chose it. Methodology: We used the survey method, the method of compilation and descriptive method. We used Slovenian, foreign and scientific professional literature. Results: 57 % of respondents would decide for the residential care, if they were left without their families. For 80 % of respondents, the biggest obstacle for decision to go to the institutional care, represents the expensive cost of living in residential settings and for 33 % of respondents, an obstacle represents long distance from their families. Resolution: In Slovenia and all around the world, the population is aging intensively, resulting demographic changes. This is related to an aging population and an organization that takes care for elderly. It is important to ensure the quality of age to elderly at home environment or in residential care. When there is deterioration in health and functional status of eldery, the interest in residential care increases, since there are no more possibilities for elderly to live in the home environment.