IZPOSTAVLJENOST ŠTUDENTOV DEJAVNIKOM TVEGANJA ZA NASTANEK KRONIČNIH NENALEZLJIVIH BOLEZNI - Lorber, Janja ([J. Lorber], 2015)
Izhodišča: V študentskih letih si izoblikujemo navade, ki nas bodo spremljale skozi celotno življenje. Izberemo si lahko svoj način življenja, ter ga popolnoma prilagodimo našim potrebam. Način življenja skozi otroštvo in mladostništvo, se namreč lahko odraža z boleznimi v starosti. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali so dejavniki tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni ter bolezni same, prisotne pri študentih Fakultete za zdravstvene vede. Metode: Raziskava temelji na deskriptivni in kvantitativni metodologiji dela. S pomočjo strokovne literature smo predstavili teoretična izhodišča. Kot raziskovalni instrument smo uporabili vprašalnik, ki je vseboval 27 vprašanj. Podatki so statistično obdelani s pomočjo računalniškega programa Microsoft Office Excel, katerih rezultate smo prikazali v obliki grafov. Rezultati: Raziskava je pokazala, da imajo študentje pretežno dobre prehranjevalne navade in, da niso v veliki meri izpostavljeni dejavnikom tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, ampak se srečujejo s težavami v počutju. Kronične nenalezljive bolezni so bile prisotne pri 12 % anketiranih, pri več kot tretjini anketiranih, pa imajo kronična nenalezljiva obolenja ožji družinski člani. Sklep: Pomembno je, da skrbimo za zdravje takrat kadar smo zdravi, to pomeni takrat, ko lahko še sami v veliki meri veliko storimo zase. Prav tako je ključnega pomena to, da poznamo dejavnike tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, ter da prepoznamo tvegana vedenja, saj so kronične nenalezljive bolezni v porastu. Basis: As students we develop certain habits which will follow us through our life. We choose our own way of living and adopt it to our needs. Habits and lifestyle we have as children and adolescents, can later reflect with diseases we get as we grow old. With this research, we wanted to find out, if the risk factors for chronic non-contagious diseases as diseases itself are present among students of Faculty of health sciences Maribor. Methods: The research is based on descriptive and quantitative methods of work. We presented our theoretical basis with the help of specialist literature. For quantitative method we used a questionnaire. It contains 27 questions, which help us to answer on our research questions. Results: The research showed us good diet habits among students, low exposure to risk factors for chronic non-contagious diseases, but also problems with feeling. Chronic non-contagious diseases were present at 12% polled students. More than third of polled students has chronic non-contagious diseases present among immediate family members. Conclusion: It is important to take care for our health when we still are healthy and capable to do something for ourselves. Knowing the risk factors for development of chronic non-contagious diseases is of major importance. It is also significant to recognise a risky behaviour because of increasing rate of chronic non-contagious diseases.