ORGANIZACIJSKA KULTURA PODJETJA - Fifolt, Maja ([M. Fifolt], 2015)
Diplomska naloga se ukvarja s pojmom organizacijske kulture. Ljudje se pogosto srečujemo z različnimi kulturami. Tako poznamo kulture različnih držav, narodov ter prav tako kulture podjetij oziroma organizacij. Do velikih sprememb v poslovnem okolju je prišlo z globalizacijo in na podlagi tega se tudi organizacijska kultura v podjetjih hitro spreminja. Vsaka sprememba, vedenje ali aktivnost se odraža na organizacijski kulturi, hkrati pa vsaka sprememba organizacijske kulture povzroči spremembe na ostalih področjih v podjetju oziroma organizaciji. Z oblikovanjem organizacijske kulture se bo povečalo tudi zadovoljstvo zaposlenih posledično s tem pa se bo povečala uspešnost organizacije. Diplomska naloga je razdeljena na dva dela, in sicer na teoretični del in praktični del. Teoretični del govori o opredelitvi organizacijske kulture. Predstavljene so splošne opredelitve ter specifične opredelitve kulture. Predstavljene so različne tipologije organizacijske kulture. Največji poudarek je na predstavitvi v analizi uporabljene tipologije organizacijske kulture podjetja X, to je tipologija po Cameronu in Quinnu. V praktičnem oziroma empiričnem delu je na kratko predstavljeno podjetje X, v katerem je bila izvedena raziskava. Proučevanje in raziskovanje poslovnega okolja in kultur je zelo zahtevna naloga, saj se nenehno spreminja. Zato sem v diplomski nalogi poskušala zajeti najpomembnejša spoznanja različnih avtorjev o pomenu organizacijske kulture v poslovnem okolju organizacije ter o organizacijski kulturi sami. Danes najdemo veliko avtorjev, ki proučujejo kulturo, njen vpliv na okolje ter njeno pomembnost. Ker se nenehno spreminja poslovno okolje, se posledično nenehno spreminja tudi organizacijska kultura. Zato vsaka organizacija potrebuje nekoga, ki se osredotoča samo na zaposlene, na njihovo zadovoljstvo, udobje ter produktivnost ter s tem posledično na dobro klimo v podjetju in kulturo, katero vsako podjetje potrebuje, če želi uspešno poslovati. This dissertation deals with the concept of organizational culture. Very often, we encounter various cultures throughout our lives. This way, we get to know the cultures of many different countries, nations as well as the cultures of companies and organizations. Globalization has caused many changes in the business environment, which, in consequence, are changing the organizational culture of companies rapidly. Each change, behaviour or activity is reflected in organizational culture and at the same time each change of organizational culture causes changes in other business or organization areas. With the manufacturing of organizational culture, the contentment of employees rises and consequently the organization becomes more successful. The dissertation is divided into two parts, namely a theoretical and a practical part. The theoretical part focuses on the definiton on organizational culture. In this part, general as well as specific definitions of culture are presented. Furthermore, various typologies of organizational culture are shown. The major focus lies on the presentation of the analysis of the typology of organizational culture used by the company X, namely the typology according to Cameron and Quinn. In the practical, or empirical part, the company X, on which the research has been conducted, is briefly introduced. The investigation and research of business environment is a very demanding task, since it is changing constantly. For this reason, I have tried to capture in my dissertation the most important discoveries of different authors on the meaning of organizational culture in business environment and on organizational culture by itself. Today, we can find many authors who have studied culture, its influence on the environment and its importance. Because the business environment is constantly changing, organizational culture is consequently changing as well. Therefore, every organization needs somebody whose sole focus is on the employees, their contentment, their comfort and productivity and in consequence on a good atmosphere in a company, and on culture as well, which every company needs in order to conduct business successfully.