Utopitev pri otrocih - Ruis, Uroš (U. Ruis, 2014)
"Povzetek:"Izhodišča: Diplomsko delo govori o nevarnosti utopitve, ki na otroka preti v vodi in ob njej. V teoretičnem delu diplomske naloge je predstavljena preventivna varnost otrok, za katero so najodgovornejši starši sami. Opisana je tudi posebnost nujne medicinske pomoči pri utopljenem otroku ter pomen plavalnega tečaja za otroke. Namen diplomskega dela je ozavestiti starše o nevarnostih, ki pretijo na otroka, ko se ta pojavi v okolici vode, ter predstaviti zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre. Raziskovalna metodologija: V diplomskem delu je uporabljena deskriptivna metoda dela. Teoretična izhodišča so predstavljena s pomočjo domače in tuje literature. Kot raziskovalni instrument je bil za zbiranje podatkov uporabljen anketni vprašalnik z 20-imi vprašanji. Raziskovalni vzorec je zajel 50 staršev otrok prvega, drugega in tretjega razreda Osnovne šole Lenart. Rezultati: Raziskava je pokazala, da se starši otrok zavedajo, da so oni tisti, ki morajo v prvi vrsti poskrbeti za varnost svojih otrok ob vodi in v njej. S svojimi odgovori izkazujejo zaupanje tudi drugim zdravstvenim inštitucijam, kot so reševalci iz vode, plavalni učitelji ter vzgojiteljice. Glede nudenja prve pomoči je večina staršev s svojimi odgovori pokazala, da bi ubrala napačne prijeme za reševanje otroka v vodi, vendar se svojega pomanjkljivega znanja o nudenju prve pomoči tudi zavedajo. Sklep: Starši se večinoma zavedajo pomembnosti plavalnega znanja pri otroku in pomembnosti lastnega teoretičnega znanja prve pomoči. Toda večina staršev v situaciji, ko bi bilo potrebno nuditi prvo pomoč, odpne ali se odloči za napačen ukrep. Zato je zelo pomembno, da starše poučimo o velikokrat omenjeni preventivi varovanja otroka, saj je to ključ do uspeha. S tem bi v precejšnji meri tudi preprečili nezgode otrok v vodi in ob njej. Tako je naloga zdravstvenih delavcev, vzgojiteljev, reševalcev in učiteljev plavanja, da staršem svetujejo, podajo odgovore na njihova vprašanja ter jih teoretično in praktično poučijo o preventivnem varovanju otroka. Ausgangspunkte: Die vorliegende Diplomarbeit spricht über die Gefahren des Ertrinkens, die auf die Kinder im und am Wasser lauern. Im theoretischen Teil der Diplomarbeit wird die vorbeugende Kindersicherheit vorgestellt, für die die Eltern am meisten Sorge tragen. Es wird auch die Wichtigkeit des Schwimmkurses für die Kinder und Besonderheiten des Notfalldienstes beim ertrunkenen Kind vorgestellt. Der Vorsatz der Diplomarbeit ist den Eltern bewusst zu machen, dass die Kinder in großer Gefahr sind, sobald sie sich in der Nähe des Wassers aufhalten und die Wichtigkeit der medizinischen Erziehungsarbeit der Krankenschwestern. Forschungsmethodologie: In der Diplomarbeit wurde die deskriptive Arbeitsmethode angewandt. Die theoretischen Ausgangspunkte wurden anhand der heimischen und fremden Literatur erklärt. Als Forschungsinstrument diente ein Fragebogen mit 20 Fragen. Es wurden 50 Eltern der Kinder aus der ersten, zweiten und dritten Klasse der Grundschule Lenart befragt. Ergebnisse: Die Forschung hat gezeigt, dass sich die Eltern bewusst sind, dass sie diejenigen sind, die als erste für die Sicherheit ihrer Kinder am und im Wasser sorgen müssen. Die Sicherheit der Kinder vertrauen sie auch anderen Gesundheitsinstitutionen, wie z.B. Rettungsschwimmern, Schwimmlehrern und Erzieherinnen an. Beim Erste-Hilfe-Leisten haben die meisten Eltern falsch gehandelt, aber sie sind sich dessen auch bewusst. Schlussfolgerung: Die Mehrheit der Eltern ist sich bewusst, wie wichtig es ist, dass ihre Kinder schwimmen können und das theoretische Wissen des Erste-Hilfe-Leistens aber meistens erstarren die meisten Eltern in so einer Situation und dann treffen sie falsche Entscheidungen. Deswegen ist es auch sehr wichtig, dass man die Eltern darüber aufklärt, wie wichtig die vorbeugende Sicherheit ihrer Kinder, die der Schlüssel zum Erfolg ist, wichtig ist und so könnte man Unglücksfälle der Kinder im und am Wasser verhindern. Hier treten alle Gesundheitsarbeiter, Erzieher, Retter, Schwimmlehrer auf, die den Eltern raten, ihre Fragen beantworten und sie sowohl theoretisch als auch praktisch über die vorbeugende Sicherheit der Kinder lehren.