Zdravstvena oskrba v vojaški logistiki - Baznik, Mateja (M. Baznik, 2014)
Vojaška logistika je zelo razvejana in k eni veji prištevamo zdravstveno oskrbo. Nobena vojska ne more biti uspešna brez dobro organizirane zdravstvene oskrbe. V diplomski nalogi smo poskušali skozi napisano gradivo izluščiti, kako poteka zdravstvena oskrba na misijah, ter kakšno logistično podporo potrebuje za čim učinkovitejše delovanje. Skušali smo izluščiti tudi, kateri so največji problemi na misijah. Skozi intervjuje pa smo pridobili različna mnenja pripadnikov Slovenske vojske. Prav tako smo skozi njihove odgovore poskušali izluščiti ter primerjati dejansko stanje na misijah ter organizacijo zdravstva s preučenim gradivom. Da bi zdravstvena oskrba lahko potekala nemoteno, mora imeti zagotovljeno organizirano oskrbo materiala in zalog. Nekatere lokacije misij so težje dosegljive ali pa je pot nevarna, zato so potrebne predhodne priprave, po kakšnih poteh oskrbovati te lokacije. Prav tako je pomembna organizacija zdravstvene oskrbe na sami lokaciji misije, kajti nobena pripadnica nima popolnoma svoje zdravstvene oskrbe, ampak vedno sodeluje z zaveznicami. Military logistics is very much diversified. One of its branch is medical care. No army can be successful without a well-organized health care. In this thesis we have tried to discern through written material, how the health care is organized on missions and what logistical support is needed for the most efficient operation. We tried to discern where the biggest problems on missions are. Through interviews, we obtained different opinions of members of the Slovenian Armed Forces. Through their answers we also have tried to discern and compare the actual situation on the missions and organization of healthcare with the material being examined. For healthcare to work smooth, it must have organized supply of materials and supplies. Some locations of the missions are harder to reach, or the path is dangerous, therefore pre preparations are needed, by what routes it is best to supply these locations. It is also important organization of medical care on-site missions, because no member of allied forces has entirely its own health care, but the health care is organized in cooperation with the Allies.