Divja odlagališča odpadkov v občini Radeče - Bec, Nives (N. Bec, 2014)
Odpadki že več let predstavljajo pereč problem, saj se posledično z večjo potrošnjo pojavljajo večje količine le teh. Problematično je predvsem odlaganje odpadkov izven urejenih odlagališč oz. divja odlagališča odpadkov. V diplomski nalogi sem raziskovala in analizirala divja odlagališča v občini Radeče. Na podlagi označenih odlagališč v Registru divjih odlagališč, sem se odpravila na teren in analizirala ter primerjala trenutno stanje na odlagališčih s podatki, ki so zapisani v registru. V občini Radeče je bilo od vseh popisanih odlagališč (35) uspešno saniranih 11 odlagališč, 2 odlagališči pa sta bili neuspešno sanirani, saj se odpadki znova nabirajo na njunem območju. Pri sami analizi divjih odlagališč v občini Radeče sem ugotovila, da se večina odlagališč nahaja v neposredni bližini cest oz., da so odlagališča dostopna z osebnim avtomobilom. V večini primerov se pojavljajo odlagališča s prostornino 3-9m3. Glede na sestavo odpadkov, več kot polovica neočiščenih odlagališč (skupno 24 neočiščenih) vsebuje nevarne odpadke (salonitne plošče, pnevmatike, sodi z neznano vsebino ipd.). Glede na to, da je v občini več kot 19% brezposelnost, bi predlagala subvencijo komunalnih storitev za socialno ogrožene, v sklopu javnih del bi predlagala saniranje divjih odlagališč v občini, pogostejši odvoz kosovnih odpadkov (vsaj 2-krat letno), ločevalne otoke (papir, plastika, steklo) na bolj odmaknjenih območjih občine ter poostren inšpekcijski nadzor nad kršitelji in ustrezno kaznovanje le teh. For many years waste has presented a big issue, as greater quantities thereof arise with the greater consumption. Problematic is above all disposal of waste out of the area of sanitary landfills, or on illegal waste dumps. In my thesis I have researched and analyzed illegal waste dumps in municipality Radeče. On the basis of the marked dumps in Register of illegal waste dumps, I did some fieldwork thus analyzed and compare the current state of waste dumps to the ones in register. Out of the 35 waste dumps there was 11 successfully and 2 unsuccessfully remediated, waste are namely relocated there. In the analysis of illegal waste dumps in municipality Radeče I found out that the most of the waste dumps are in the immediate vicinity of the road or better that these are accessible by cars. Majority of the waste dumps have the volume of 3-9 cubic meters. Based on the composition of the waste more than half of the contaminated landfills (together 24 contaminated) entail hazardous waste (salonite panels, tires, containers with unknown content). Based on the fact that the municipality unemployment rate exceeds 19%, I would propose subsidy of municipal services for socially disadvantaged. In the context of public works I would suggest remediation of illegal dump sites, more frequent removal of the bulky waste (at least two times a year), separation islands (paper, plastic, glass) on the more remote areas (of municipality), and stricter inspection of the offenders and the appropriate punishment for their actions.