KUŽNO ZNAMENJE V MARIBORU - Božič, Eva (E. Božič, 2014)
V diplomski nalogi sem razširila svoje dosedanje znanje o Kužnem znamenju v Mariboru. Primerjala sem ga z znamenji v Ljubljani, Radljah ob Dravi in na Ptuju. V prvem delu diplomske naloge me je zanimalo, zakaj so na znamenju poleg svetega Roka in svetega Sebastijana, ki sta priprošnjika zoper kugo, prisotni tudi drugi svetniki, ki so bili sicer v Mariboru posebej čaščeni, niso pa imeli posebne povezave s kugo to so sveti Frančišek Asiški, Frančišek Ksaver, Donat in Anton Padovanski. Meščani Maribora so namreč sami določili, kateri svetniki bodo postavljeni na znamenje, glede na to, kateri so jim bili najbliže. Originalni kipi iz Kužnega znamenja so shranjeni v Zavodu za varstvo kulturne dediščine Maribor in v Pokrajinskem muzeju. Ugotovila sem, da so originali zelo slabo ohranjeni, saj se za znamenje ni pravilno skrbelo, kar je pripomoglo k njegovemu propadu. Izgubila sta se tudi dva kipa svetnikov – svetega Janeza Krstnika in Janeza Nepomuka. Tudi na kopiji znamenja se že poznajo vplivi vremena. Drug del diplomske naloge sem posvetila primerjavi Kužnega znamenja v Mariboru z znamenji v Ljubljani, Radljah ob Dravi in na Ptuju. Vsa znamenja so si izredno podobna, saj so zgrajena po določenem sistemu – spodaj imajo razgiban del, na katerem so velikokrat postavljeni kipi svetnikov, v višino pa se dviguje steber, na vrhu katerega stoji Marija, ki ima lahko v rokah Jezusa. Takšni sta znamenji v Mariboru in Radljah ob Dravi. V Ljubljani je del, na katerega so postavljeni svetniki, dvignjen v višino, na Ptuju pa je edina figura na znamenju Marija. In this paper I have broadened my existing knowledge of the Plague Memorial in Maribor. I compared it with the plague memorials in Ljubljana, Radlje ob Dravi and Ptuj. In the first part of this paper I was interested to know why in addition to St. Roch and St. Sebastian, who were plague intercessors, there are other saints present on the monument who were otherwise highly venerated in Maribor, but did not have a special connection with the plague. These saints are St. Francis of Assisi, St. Francis Ksaver, St. James and St. Anthony of Padua. The citizens of Maribor specified which saints they wanted represented on the memorial according to the saints they felt closest to. The original statues from the Plague Memorial are stored at the Institute for Protection of Cultural Heritage Maribor and in the Maribor Regional Museum. I ascertained that the original statues are very poorly conserved. This is because the memorial has not been properly cared for, which has contributed to its decay. Two of the saints have been lost - St. John the Baptist and John of Nepomuk. On the copy of the memorial there are already signs of weathering. In the second part of this paper I focused on comparisons of the Plague Memorial in Maribor with plague memorials in Ljubljana, Radlje ob Dravi and Ptuj. All the memorials are very similar since they are built according to a defined system – the base is a diverse part on which are often placed statues of saints, accompanied by a towering column on top of which stands the Virgin Mary, who can be holding Jesus in her arms. Such are the memorials in Maribor and Radlje ob Dravi. In Ljubljana, the part on which the saints are placed is raised up high in Ptuj the only figure in the memorial is St. Mary.