ZAŠČITA RAČUNALNIŠKIH OMREŽIJ V VZGOJNO IZOBRAŽEVALNIH ZAVODIH - Knez, Jure (2014)
Varnost informacijskih sistemov v vzgojno-izobraževalnih zavodih je na prvi pogled videti enostavna. Vendar, kot je pokazala raziskava, na zavodih večinoma nimajo osebe, ki bi primarno skrbela za informacijski sistem. Še največkrat so to učitelji, ki poleg svojega rednega dela (poučevanja) skrbijo še za informacijski sistem in nimajo ustreznega znanja o vzdrževanju in primerni varnosti. V Sloveniji jim pri nasvetih za lokalna omrežja in strežnike svetuje Arnes, znotraj Arnesa pa glede varnosti SI-CERT in njegov projekt ozaveščanja, Varni na Internetu. V nalogi je predstavljeno stanje varnosti v vzgojno-izobraževalnih zavodih v Sloveniji. Raziskali smo tudi dobre prakse v tujini. Na podlagi rezultatov ankete in dobrih praks iz tujine smo podali mnenja, kaj bi lahko, za dodatno varnost informacijskih sistemov v vzgojno-izobraževalnih zavodih, storili država, Arnes in sami zavodi. Kot pomoč zavodom pri vzpostavitvi varnega računalniškega omrežja smo pripravili tudi nasvete za vzpostavitev varnostne politike in priporočila za zaščito računalniških omrežij. IT security in educational organizations seems anything but hard at a first glance. However as the research has shown, educational institutions don't have dedicated IT persons to take care of their informational system. This job is mostly run by teachers who in addition to their teaching also take care of the institution's information system, even though they are not properly educated. In Slovenia Arnes is advising them how to manage their local connections and Si-Cert, who is a part of Arnes, with their project Safe on the internet about managing security. Thesis presents the state of security in Slovenian educational organizations. We have researched best practices abroad. Based on the pole results and cases of best practices from abroad, we passed an opinion what could do Arnes, the state and institutions for the security of their information system. As assistance on how to safely connect to the network, we have also prepared additional guidelines how to establish security policy and recommendations on protecting computer network.