STRES PRI ZAPOSLENIH V PODJETJU MIKRO+POLO D.O.O. - Miklavc, Jana (J. Miklavc, 2014)
Stres je beseda, ki jo v zadnjem času slišimo vse pogosteje. Ne moremo se mu izogniti, saj je stalni spremljevalec našega življenja. Stres si ustvarjamo tudi sami, ko želimo vedno vse načrtovati in nadzorovati ter si prizadevamo dosegati čim boljše rezultate in se prisilimo, da delamo več kot zmoremo. Težava nastane, ko se pričakovanja, ki jih imamo ne uresničijo in smo v še večjih skrbeh, ker nam je spodletelo. Pomembno pri stresu je, da ga pravočasno prepoznamo in se z njim tudi soočimo. Naučiti se moramo sprejeti realnost trenutka in se sprijazniti s tem, da vse ne more iti vedno po naših načrtih. Prisluhniti moramo svojim potrebam in se povezati s samim seboj. Pomagamo si lahko z raznimi sprostitvenimi tehnikami, ki pa se jim še vedno posveča premalo ljudi. Na ta način se lahko izognemo nepotrebnemu stresu. V magistrskem delu smo obravnavali problem stresa na delovnem mestu. Razdeljeno je na dva dela, in sicer na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu magistrskega dela smo opisali kaj je stres na splošno, katere oblike stresa poznamo, katere so sestavine stresa in kako nastane stresna reakcija. Po zgledu različnih avtorjev smo opisali štiri modele stresa. Opisali smo tudi dejavnike, ki so povezani z različnimi tipi osebnosti in stresom ter simptome in znake stresa, kot tudi kakšne so lahko njegove posledice. V nadaljevanju smo opredelili tudi stres na delovnem mestu ter podrobno opisali posledice stresa na delovnem mestu za zaposlenega in za organizacijo. Opisali smo tudi stroške stresa za organizacijo in način znižanja teh stroškov. V četrtem poglavju smo ugotavljali, kako lahko stres na delovnem mestu obvladujemo in preprečujemo, in sicer na dveh različnih ravneh. Opisali smo individualne in organizacijske pristope k premagovanju stresa, ki smo jih razdelili še na tri ravni: primarno, sekundarno in terciarno stopnjo. V empiričnem delu magistrskega dela smo na splošno predstavili podjetje Mikro+Polo d.o.o. in njihove dejavnosti. S pomočjo spletnega anketiranja smo opravili raziskavo o stresu na delovnem mestu, v proučevanem podjetju. Na podlagi izpolnjenih anketnih vprašalnikov smo analizirali pridobljene podatke, ki smo jih prikazali tudi grafično. Ugotovili smo, kateri dejavniki zaposlenim povzročajo največ stresa na delovnem mestu in s katerimi načini se zaposleni v največji meri spoprijemajo s stresom. V zadnjem delu magistrskega dela smo povzeli naše ugotovitve, pridobljene z analizo rezultatov anketnega vprašalnika in podali predloge rešitev za zmanjšanje stresa v proučevanem podjetju. Sklepna ugotovitev je, da zaposleni v podjetju niso pod zelo velikim stresom, saj za spoprijemanje s stresom uporabljajo strategije, ki ga preprečujejo. Podjetje pa mora kljub tem rezultatom še vedno poskrbeti za zmanjševanje stresa na delovnem mestu, saj bodo zadovoljni in motivirani zaposleni poskrbeli, da bo podjetje uspešno. Stress is an increasingly common concept. It is impossible to avoid stress, because it is has become a big part of our lives. It is often created by individuals themselves, trying to plan and control everything, and striving to achieve the best possible results with which we force ourselves to do more than we can manage. Problems arise when our expectations are not realized, and this causes even more worry due to failure. Identifying stress at an early stage and facing it is important. The acceptance that we should be living in the moment is necessary for the realization that not everything can always go according to our plans. People should listen to their own needs and connect with their inner self more, by way of various relaxation techniques. Sadly, such techniques are currently still not practiced by enough people, even though they are a good way of avoiding unnecessary stress. In this master’s thesis, the issue of workplace-stress was researched. This paper includes both the theoretical, as well as the empirical part. In the theoretical part of the paper, the general definitions of stress are stated, in addition to the types of stress, stress components, and the arising of a stress reaction. Following the examples of different authors, four models of stress are described, as well as the factors related to different types of personalities undergoing stress, symptoms of stress, signs of stress, and its consequences. Workplace-stress is also defined in this paper, along with the cost it brings to an organization and its employees. In this paper, you can find a description of the specific cost stress brings to an organization, along with possible ways to lower these costs. In the fourth chapter, we considered ways of controlling and preventing stress on two different levels, and described individual and organizational approaches to mitigating stress, which we then further divided into three levels the primary, secondary and tertiary level. In the empirical part, the Mikro+Polo d.o.o company and their activities were presented. With the help of a web questionnaire, a study on workplace-stress in this company was conducted. We analyzed the filled out questionnaires, presented the data graphically and found the factors, responsible for the biggest amount of stress, as well as the most common ways people deal with stress. In the last part, a summarization of the findings obtained by analyzing the web questionnaire was done. The last part also contains suggestions on mitigating stress in the Mikro+Polo d.o.o. company. In conclusion, the employees in the above mentioned company are not under great stress, due to the strategies for prevention of stress they use. Despite these findings, the company still has to provide ways to mitigate the stress present, as only satisfied and motivated employees will ensure a successful company.