Izvajanje transporta znotraj mednarodnih hladnih verig v podjetju Ko-trans d.o.o. - Šibila, Nataša (N. Šibila, 2015)
Mednarodno podjetje Ko-trans d.o.o. izvaja transporte po Evropi, prav tako nudi transporte s hladilniškimi vozili, s katerimi v manjši meri izvajajo hladno verigo. Analizo transporta za štiri hladilniška vozila smo naredili med leti 2010–2012, kjer smo analizirali kapaciteto nakladalnega prostora in temperaturo blaga, katerega so najpogosteje transportirali. Ob sami analizi smo ugotovili, da nakladalni prostor ni bil vedno popolnoma zaseden, kar je posledica preobremenjenosti disponentov, ki imajo preveč dela. Prav tako se ni transportiralo blago, za katero bi bil vedno zahtevan temperaturni režim nakladalnega prostora. Z razširitvijo tujih trgov, kjer bi iskali blago, za katero je potreben temperaturni režim, bi razširili svoje poslovanje, prav tako bi na našem tržišču še dodatno iskali blago s temperaturnim režimom. To težavo bi odpravili z novim zaposlenim disponentom, ki bi organiziral transporte samo v hladni verigi. Prav tako bi z razširitvijo tujih trgov povečali vozni park z vozili hladilniki, stara vozila pa bi posodobili, saj so le-ta zastarela. Das internationale Unternehmen Ko-trans d.o.o. führt Transporte in Europa durch. Auch werden Transporte mit Kühlfahrzeugen angeboten, mit denen in kleinem Umfang die Kühlkette eingehaltenwerden kann. Bezüglich dieser vier Kühlfahrzeuge haben wir im Zeitraum von 2010 bis 2012 eine Transportanalyse durchgeführt, wobei wir die Lagerkapazität und die Temperatur von der Ware analysiert haben, die am häufigsten transportiert wurde. Während der Analyse haben wir festgestellt, dass der Lagerplatz nicht immer vollständig belegt war, was in der Ursache begründet lag, dass die Disponenten aufgrund Arbeitsüberlastung überarbeitet waren. Ebenso wurde die Ware nicht auf einer vorschriftsmäßig gekühlten Ladefläche transportiert. Durch die Ausweitung auf ausländische Märkte, in denen Ware nachgefragt wurde, für die eine Temperatursteuerungerforderlich war, würden die Geschäftsbeziehungen ausgeweitet werden. Zusätzlichläge in unserem hiesigen Markt eine Nachfrage nach Ware vor, für die eine Temperatursteuerungerforderlich wäre. Dieses Problem würde mit einem neu eingestellten Dispontenten gelöst werden, der nur Transporte im Rahmen der Kühlkette organisieren würde. Eine Ausweitung auf ausländische Märkte hätte auch eine Vergrößerung des Fuhrparks an Kühlfahrzeugen zur Folge. Die alten Fahrzeuge würden ausgemustert werden, da sie schon in die Jahre gekommen sind.