ANKETA KOT RAZISKOVALNI INSTRUMENT V GERMANISTIČNEM ŠTUDIJU - IZDELAVA, PREDELAVA IN INTERPRETACIJA - Vidovič, Nataša (N. Vidovič, 2014)
Anketiranja oziroma raziskovanja s pomočjo anketnih vprašalnikov se iz različnih razlogov poslužuje praktično vsako negospodarsko in gospodarsko, zasebno in poklicno področje z namenom pridobitve, predelave ter na koncu tudi interpretacije zbranih podatkov. Na začetku se seveda postavi vprašanje ali domneva, ki jo želimo z anketiranjem bodisi potrditi ali ovreči. Področje germanistike zavzema z vidika anketiranja zelo ozko področje, saj na začetku določa nekatere predpostavke, ki jih morajo tako izvajalci ankete, kakor tudi sami anketiranci izpolnjevati (t.j. znanje nemščine). V diplomski nalogi se je avtorica v prvem delu posvetila vrstam, zgradbi in postopku izdelave anket ter zbiranju informacij, predelavi zbranih informacij in interpretaciji rezultatov. V drugem delu se je avtorica posvetila posebnemu področju anketiranja, in sicer področju germanistike (namen, posebnosti) ter tudi sama izdelala in izvedla konkretno anketo med bodočimi germanisti. Rezultati ankete so prav tako del predložene diplomske naloge. Befragungen oder Forschungen mithilfe von Umfragen werden aus diesem oder jenem Grund von praktisch jeder wirtschaftlichen, nicht-wirtschaftlichen, privaten und beruflichen Organisation zum Zwecke der Informationsgewinnung, deren Bearbeitung und am Ende auch zur Interpretation der Ergebnisse angewandt. Natürlich steht am Anfang immer eine Frage oder Vermutung, die man entweder bestätigen oder verwerfen möchte. Das Gebiet der Germanistik nimmt hinsichtlich der Befragung einen sehr engen Rahmen ein, da schon am Anfang bestimmte Vorgaben stehen (das sind Deutschkenntnisse), die der Umfragenersteller sowie die Befragten erfüllen müssen. In der vorliegenden Arbeit hat die Autorin den ersten Teil den Typen, der Struktur und dem Erstellungsprozess von Umfragen sowie auch dem Sammeln von Informationen, deren Verarbeitung und der Interpretation der Ergebnisse gewidmet. Im zweiten Teil konzentriert sich die Autorin auf einen bestimmten Umfragebereich, und zwar auf das Gebiet der Umfragen in der Germanistik (Zweck, Besonderheiten). Die Autorin hat auch selbst eine solche Umfrage vorbereitet und unter zukünftigen Germanisten durchgeführt. Die Ergebnisse der Umfrage sind als ein Teil in die vorliegende schriftliche Arbeit eingeflossen.