ANALIZA PREDNOSTI IN TVEGANJ SAMOSTOJNEGA TRGOVANJA V PRIMERJAVI Z VLAGANJEM V INVESTICIJSKE SKLADE - Gönc, Niket (N Gönc, 2014)
Posamezniki trgujejo in varčujejo z različnimi nameni. Lahko gre za varčevanje za starost, ustvarjanje dodatnega dohodka ob redni zaposlitvi, za trgovanje kot glavni vir dohodka ali kaj drugega. Trgovanje poteka na več načinov, ki so lahko posredni ali neposredni. Pri sprejemanju odločitve o načinu posamezniki upoštevajo svoje izkušnje, znanja, čas in naklonjenost k prevzemanju tveganja. Delo diplomskega seminarja analizira prednosti in tveganja samostojnega trgovanja v primerjavi z vlaganjem v investicijske sklade. Pri trgovanju z delnicami, obveznicami, izvedenimi finančnimi instrumenti, valutami in ostalimi vrednostnimi papirji se vedno srečamo z različnimi tveganji. Le-ta predstavljajo negotov donos naše naložbe, saj smo praviloma nezmožni s popolno gotovostjo napovedati dogodkov v prihodnosti. V delu so predstavljena možna tveganja, s katerimi se srečujemo pri trgovanju in obvladovanje katerih je ključnega pomena za uspešno trgovanje. Za trgovanje potrebujemo tudi vsaj osnovna znanja o značilnostih različnih vrednostnih papirjev, ki so predstavljena v nadaljevanju dela. Po odločitvi za vlaganje v vrednostne papirje se srečujemo s problemom, kako naj to storimo. Sprašujmo se, ali ima več prednosti, da trgujemo sami preko borznega posrednika ali naj raje trgovanje in s tem povezane odločitve o nakupih in prodajah vrednostnih papirjev prepustimo upravljavcem skladov. V delu so predstavljene glavne prednosti, ki jih prinaša vlaganje v vzajemne sklade in prednosti, ki jih imamo s samostojnim trgovanjem. Prav tako so predstavljena tveganja oziroma slabosti vzajemnih skladov v primerjavi s samostojnim trgovanjem. Analiza zajema odgovore na vprašanja, za kateri način vlaganja potrebujemo več časa, kateri je bolj tvegan za slabše poučene vlagatelje, kako je z davki, dostopnostjo, stroški in podobno. Zajete so tudi splošne navade varčevalcev, pridobljene na podlagi podatkov, zajetih z anketo. Individuals trade and save with different purposes. Either for saving money for retirement, creating new income, being a main source of income or something else. To trade we have direct and indirect ways. Individuals decide which way to choose considering their experiences, knowledge and willingness to take some risks. This diploma seminar analyses advantages and risks of independent trading in comparison to investment in investment funds. When trading with stocks, shares, derivatives, currency and other securities we are facing different kind of risks. These risks represent the insecure profit of our investment, because we cannot predict with certainty the future events. In this diploma, the possible risks when trading are presented. The mastery of those risks plays a major role in the success of trading. To trade we also have to have at least basic knowledge of different kinds of investment papers presented in this paper work. When we decide to invest in securities we come across a problem how to do it. Is it better if we trade alone through a broker or should we invest in investment funds. The most important advantages and risks of independent trading are presented in this work in comparison with investing in investment funds. The analysis compares mentioned types of trading in several categories: time, risks, taxes, costs, etc. In this diploma seminar are also presented the general habits of savers based on data collected in survey.