Časovna dinamika prehranjevanja male uharice (Asio otus) na območju Črenšovec in Melinec, v zimskem obdobju 2013/14 - Toernar, Janja (Janja Törnar, 2014)
Namen naloge je bil raziskati časovno dinamiko prehranjevanja male uharice (Asio otus), v zimski sezoni 2013/14. Za raziskavo sem si izbrala, oziroma našla tri lokacije in sicer dve lokaciji v Črenšovcih, ena na domačiji, ena pri osnovni šoli, tretja lokacija pa je v kraju Melinci. Vse lokacije so si relativno blizu, kar sem tudi želela, saj je poudarek na časovni analizi in količini prehrane male uharice. V obdobju nabiranja izbljuvkov od 6. 12. 2013 do 11. 3. 2014 sem skupno nabrala 292 izbljuvkov, iz katerih sem izločila 323 osebkov. Največji delež prehrane predstavljajo mali sesalci, z 97,8 %, preostali del prehrane dopolnjujejo ptice. Med malimi sesalci največji delež prehrane zavzemajo voluharice s približno 74 %, sledijo jim miši z 24 % deležem celotne prehrane male uharice. Samo dvakrat v celotnem obdobju raziskovanja in sicer nekje na sredini decembra, natančneje 16. in 23. decembra 2013, je zabeležena porast miši v prehrani, v vsem ostalem obdobju raziskovanja prehrane prevladujejo voluharice. Največji, 93 % delež voluharic v prehrani je zabeležen 19. 2. 2014. Ptiči, iz reda Passeriformes so dosegli svoj vrh v prehrani malih uharic 10. 12. 2013, ko je njihov delež znašal 10 % celotne prehrane. Poljska voluharica (Microtus arvalis) iz družine Muridae, je najbolj zastopana vrsta v prehrani male uharice. Njen delež znaša 72,2 %, kar pomeni 234 poljskih voluharic. Zastopane so bile v vsaki analizirani časovni enoti, največje zabeleženo število uplenjenih voluharic pa je bilo 8. 2. 2014 in sicer 34 izločenih osebkov. The present diploma paper discusses the nourishment time dynamics of the Long-eared Owl (Asio otus) in the winter season 2013/2014. Three locations were chosen for the research, whereas the first one is located at a family home in Črenšovci, the second one at the primary school in Črenšovci and the third one in Melinci. All the locations were nearby which was very important for the time analysis of the kind and the quantity of nourishment of the Long-eared Owl. In the time span of collecting vomit from the 6th of December 2013 to the 11th of March 2014, 292 vomit samples were collected and 323 subjects identified. The most important part of the nutrition is represented by small mammals, 97,8 %, the rest is represented by birds. Amongst the small mammals the biggest part is represented by voles with approximately 74 %, followed by mice with 24 % of the whole Long-eared Owl’s nutrition. During the whole research time span there were only two occasions, in the middle of December, the 16th and the 23rd of December, when the share of mice in the nutrition rose. The rest of the time, the major part of the nutrition is represented by voles. The largest part of voles, 93 % of the whole nutrition, occurred on the 19th of February 2014. The birds from the order Passeriformes reached their peak in the Long-eared Owl’s nutrition on the 10th of December 2014, when their share was recorded at 10 %. The field-vole (Microtus arvalis) from the family Muridae is mostly represented in the Long-eared Owl’s nutrition. Its share was recorded at 72,2 %, which meant 234 field-voles. It was found in the analysis of every time unit, the largest number of caught voles was recorded on the 8th of February 2014 with 34 subjects.