POMEN BIVALNEGA OKOLJA ZA GIBALNO DEJAVNOST IN KAKVOST ŽIVLJENJA - Vodušek, Tjaša (T. Vodušek, 2014)
Namen raziskave je bil ugotoviti, ali obstajajo razlike v kakovosti življenja in gibalni dejavnosti mestnih, primestnih in podeželskih otrok. Vzorec je obsegal 454 merjencev, od tega 233 deklic in 221 dečkov, starih od devet do enajst let. V raziskavo so bili zajeti otroci severovzhodne Slovenije. Za ugotavljanje kakovosti življenja otrok je bil uporabljen Kindlov vprašalnik Quality of Life Questionnaire for Children,. Gibalno dejavnost otrok smo ugotavljali s pomočjo anketnega vprašalnika Gibalna dejavnost otrok, ki so ga izpolnjevali otroci sami. Razlike v gibalni dejavnosti in v kakovosti življenja smo izračunali z analizo variance (ANOVA). Narejen je bil tudi Post-Hoc preizkus (Scheffe). Statistično značilne razlike smo ugotavljali na ravni tveganja 0,05. Rezultati kažejo, da primestni otroci namenjajo več časa športnim dejavnostim kot mestni in podeželski vrstniki, medtem ko mestni otroci namenjajo več časa organiziranim športnim dejavnostim kot njihovi vrstniki iz podeželja in primestja. Na drugi strani pa je v primestju z logističnega vidika za starše veliko bolj praktično, da otroke vključujejo v športno-interesne dejavnosti, ki se izvajajo v okviru šole. Rezultati tudi kažejo, da so primestni otroci boljšega telesnega zdravja kot mestni in podeželski. Tudi odnosi med otroki v podeželskih šolah so boljši kot v primestnih in mestnih. Iz dobljenih rezultatov lahko povzamemo, da kakovost življenja in gibalna dejavnost v veliki meri nista odvisni od bivalnega okolja, ker je okolje v Sloveniji tako homogeno in ne generira dodatnih razlik v oddaljenosti športnih objektov, v dostopnosti javnih ustanov in ostalih dobrin, potrebnih za kakovostno in zdravo življenje. The purpose of this study was to determine whether there are differences in quality of life and movement of urban, suburban and rural children. The sample consisted of 454 objects, including 233 girls and 221 boys, aged between nine and eleven years. The study included children of northeastern Slovenia. To determine the quality of life of children Kindler`s Quality of Life Questionnaire for Children was used. Physical activity of children was assessed using a questionnaire Movement of children, which was implemented by the children themselves. Differences in physical activity and quality of life were calculated by analysis of variance (ANOVA). There was also a Post-Hoc test (Scheffe) made. Statistically significant differences were determined at the 0.05 risk level. The results, obtained in the framework of our research shows, that suburban children devote more time to sports and extracurricular activities than urban and rural peers, while urban children spend more time attending organized sports activities than their peers from rural areas and suburbs. On the other hand, in the suburbs it is much more practical from a logistical point of view of parents for the children to be involved in sports and extracurricular activities that are carried out within the school. Research also shows that suburban kids are in better physical health than urban and rural. Also, the relationships in rural schools are better than in suburban and urban. We can conclude that the quality of life and physical activity are independent of the living environment to a large extent, because the environment in Slovenia is so homogeneous that it does not generate additional differences in distance sports facilities, the availability of public facilities and other assets, required for quality and healthy life.