Nasilje v družini na območju Policijske uprave Ljubljana : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo - Virant, Petra (P. Virant, 2014)
Nasilje nas obkroža povsod, pa naj bo to na nogometni tekmi med Mariborom in Olimpijo, na petkov večer v vaški gostilni ali pa doma, ko otrok nagaja in mu »damo eno okoli ušes«. Problem tega načina (ne)komunikacije je, da je v naši družbi postal sprejemljiv. Prav zato je čedalje več tudi nasilja za »štirimi stenami«, saj tako nasilje opravičujemo in ga poskušamo tako ali drugače racionalizirati. O nasilju še vedno ne govorimo radi in si raje zatiskamo oči. Velikokrat pa del krivde pripišemo tudi žrtvi nasilja (na primer: dobila je, kar je hotela, je že iskala itd.). In ne malokrat dom, kjer naj bi se človek počutil najbolj varno in srečno, tako postane prostor, kjer se dogajajo fizična, psihična, ekonomska in spolna trpinčenja. Nasilje v družini izvira predvsem iz kulturnih vzorcev, navad in običajev, ki še dodatno podkrepijo družbeno sprejemljivost nasilja. Najbolj nas skrbi dejstvo, da je stopnja družbene tolerance do nasilja v družinah precej visoka in stopnja prepoznavanja nasilja nizka. Nasilje ni bolezensko stanje, temveč je naučeno vedenje. Pri nasilju imamo vedno možnost izbire, ali se bomo odzvali z nasiljem ali ne (Aničič, Lešnik, Mugnaioni, Plaz, Vanček, Dobnikar, Veselič in Kerin, 2002). Prav zato je še toliko pomembneje, da to obliko vedenja primerno kaznujemo in ga poskušamo omejiti, kolikor je le mogoče. Prav zaradi tega zavedanja, da je nasilje v družini izjemno pereča problematika v današnji družbi, morajo pomagati žrtvam in ustrezno ukrepati tako policija, pravosodje, službe za socialno varstvo ter druge državne in nevladne organizacije, konec koncev pa tudi mi sami. V pričujočem diplomskem delu proučujemo nasilje v družini na področju Policijske uprave Ljubljana od leta 2008 do leta 2012. Diplomsko delo vsebuje razpravo in ugotovitve, s katerimi potrdimo ali ovržemo postavljene hipoteze. Violence surrounds us no matter where we are, if we are at a soccer game between Maribor and Olimpija, at the local bar on Friday night, or at home when our child is being naughty and gets a deserved slap. The problem of this method of (mis)communication lies in the fact that it became acceptable in our society. Consequently there is increasingly more hidden domestic violence, as we make excuses for such violence and try to rationalise it one way or another. We still do not like to talk about violence and prefer to shut our eyes to it. And quite often we assign some portion of the blame to the victim (“she got what she deserved”). Thus the home, where we are supposed to feel safe and happy, becomes a place of physical, psychological, economic and sexual torment. Domestic violence stems primarily from cultural patterns, habits, and customs that further facilitate the social acceptability of violence. We are most worried about the fact, that the level of society’s tolerance of domestic violence is quite high, while the level of violence recognition is quite low. Violence is not a state of illness, it is a learned behaviour. When facing violence we have a choice: will we respond with violence or not (Aničič, Lešnik, Mugnaioni, Plaz, Vanček, Dobnikar, Veselič in Kerin, 2002). It is consequently even more important we appropriately discipline this form of behaviour and try to limit it as much as possible. And on the basis of this realisation, that domestic violence is still a serious issue in our society, victims must receive help from the police, judicial system, social assistance services and other governmental and nongovernmental organisations, and from us as well. In the diploma thesis we study domestic violence in the area of the Police Directorate Ljubljana from 2008 to 2012. The diploma thesis includes a discussion and findings, which we will use to either confirm or reject the stated hypotheses.