Osveščenost šolskih otrok o zdravem gibanju in prehrani - Vačovnik, Franja (F. Vačovnik, 2014)
Teoretična izhodišča: Diplomsko delo govori o osveščenosti šolskih otrok o zdravi prehrani in zdravem gibanju. V teoretičnem delu smo opisali šolskega otroka, zdravo prehrano in gibanje, ter njun pomen za zdrav razvoj otrok in mladostnikov. Predstavljena je tudi vloga medicinske sestre, kot svetovalke in vzgojiteljice otrok o zdravem življenjskem slogu. Namen diplomskega dela je predstaviti pomen zdravega gibanja in prehrane za šolskega otroka ter vlogo medicinske sestre. Raziskovalna metodologija: V diplomskem delu je uporabljena deskriptivna metoda dela. Teoretična izhodišča smo predstavili s pomočjo študije domače in tuje literature. Kot raziskovalni instrument smo za zbiranje podatkov uporabili anketni vprašalnik, v katerem je 30 vprašanj zaprtega, ter 5 vprašanj polodprtega tipa. Raziskovalni vzorec je zajemal 148 učencev tretjih, četrtih in petih razredov, ki redno obiskujejo osnovno šolo Karla Destovnika Kajuha Šoštanj. Rezultati: Raziskava je pokazala, da se šolski otroci dokaj zdravo prehranjujejo, ter se veliko ukvarjajo s športom. Čeprav jim šolske obveznosti vzamejo veliko časa, se vsakodnevno igrajo v naravi, ter se zavedajo pomena telesne aktivnosti za njihovo zdravje. Prav tako vedo, da uravnoteženi obroki pomenijo ključ do zdravega razvoja in vira energije, za vsakodnevne obveznosti. Sklep: Šolski otroci sami od sebe ne vedo, kako se prehranjevati, da bodo njihovi obroki zdravi in uravnoteženi. Prav tako se gibljejo in športno udejstvujejo, ker jim to predstavlja zabavo in igro. In tu pridejo na vrsto starši, učitelji, ter zdravstveni delavci, zlasti medicinske sestre, ki morajo otroke poučevati o pomenu zdrave prehrane in gibanja za kakovostno življenje. Introduction: The thesis discussess chool children’s healthy eating and exercise awareness. In the theoretical part we describe the school child, a healthy diet and exercise, as well as their importance fort heealthy development of children and adolescents. The role of nurses as advisors and educators of a healthy lifestyle is also presented. The purpose ofthethesis is to presen tthe importance of healthy exercise and nutrition for school children and the role nurses play in this context. Research methodology: The thesis uses the descriptive work method. Theoretical background is presented through domestic and foreign literature. For data collection a questionnaire with 30 closed and 5semi-open type questions was used. The research sample included 148 third, fourth and fifth graders who regularly attend the Karel Destovnik Kajuh primary school. Result: The study showed that children’s eating habits are quite healthy and they do a lot of sports. Although their schoolwork takes up a lot of their time, they still play outdoors every day, and are well aware how important physical activity is for their health. They also know that balanced meals represent the key for healthy development and provide a source of energy for daily duties. Conclusion: School children do not know how make their meals healthier and balanced on their own. They see sports and exercise as fun and games. And here is where parents, teachers, and health professionals, especially nurses, should step in and teach children the importance of a healthy diet and exercise for better life quality.