Telesna aktivnost starostnikov - Trčko, Amadeja (A. Trčko, 2014)
Številne raziskave v zadnjih desetletjih kažejo na to, da je telesna aktivnost izredno pomemben dejavnik za ohranjanje samostojnega in kakovostnega življenja. Telesna aktivnost pa je toliko bolj koristna za starostnike, da kljub staranju ohranjajo določene funkcije ter tako zmanjšajo tveganja za bolezni. Diplomsko delo obravnava starostnike in pomembnost redne telesne aktivnosti za ohranitev zdravja in psihofizičnih sposobnosti v čim bolj poznih letih. Teoretična izhodišča smo predstavili s pomočjo študija domače in tuje strokovne ter znanstvene literature. V okviru empiričnega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela. Kot raziskovalni instrument smo za zbiranje podatkov uporabili anketni vprašalnik. V analizi anketnih vprašalnikov smo ugotovili, da so starostniki dovolj telesno aktivni. Anketirani živijo na podeželju, kjer so telesno dejavni z urejanjem okolice, vrtov ali njiv. Polovica anketiranih starostnikov ne pozna ciljnega pomena telesne aktivnosti za ohranitev zdravja. Večini anketiranih pomeni telesna aktivnost priložnost za druženje, sprostitev in boljše razpoloženje zanjo se večinoma motivirajo sami. Telesna aktivnost je vsekakor zelo pomembna, saj ima več pozitivnih učinkov na posameznika pri njenem izvajanju pa so posamezniki premalo disciplinirani. Zahlreiche Studien der letzten Jahrzehnte weisen darauf hin, dass körperliche Aktivität einen äußerst wichtigen Faktor für die Erhaltung eines selbstständigen Lebens sowie eines hochwertigen Lebensgefühls darstellt. Körperliche Aktivität ist für Alternde umso vorteilhafter, um bestimmte Funktionen zu erhalten und gleichzeitig das Risiko von Erkrankungen zu mindern. Meine Diplomarbeit behandelt Alternde und die Wichtigkeit einer regelmäßigen körperlichen Aktivität für die Erhaltung der Gesundheit sowie psychophysischer Fähigkeiten auch in ein hohes Alter hinein. Die theoretischen Ausgangspunkte wurden anhand von Studien inländischer und ausländischer Fach- und Forschungsliteratur vorgestellt. Im Rahmen des empirischen Teils wurde die deskriptive Arbeitsmethode angewandt. Als Untersuchungsinstrument für die Datensammlung kam ein Fragebogen zur Anwendung. Im Rahmen der Umfrageauswertung wurde festgestellt, dass sich Alternde körperlich ausreichend betätigen. Die Befragten leben auf dem Land, wo sich deren körperliche Aktivität bei Arbeiten im Außenbereich sowie in Garten- und Feldarbeit widerspiegelt. Die Hälfte der befragten Alternden sind mit der Bedeutung körperlicher Aktivität für die Erhaltung der Gesundheit nicht vertraut. Für die Mehrheit der Befragten bedeutet körperliche Aktivität eher geselliges Beisammensein, Entspannung und ein besseres Befinden. Zur körperlichen Aktivität motivieren sie sich meistens selbst. Körperliche Aktivität ist in jeder Hinsicht sehr wichtig, da sie mehrere positive Einflüsse auf den Einzelnen hat, dabei ist der Einzelne jedoch unzulänglich diszipliniert.