VZGOJA DVEH GENERACIJ - Ambrož, Lidija (L. Ambrož, 2014)
Večkrat v življenju je vsak od nas že slišal, da je biti starš najtežja in najbolj odgovorna naloga. Biti ob tem še dober vzgojitelj, pa je včasih delo diplomata, prijatelja in še kaj od naštetih misli bi lahko opredelili. Vsak starš ima v sebi željo, da bi otroka vzgojil v zdravo, zadovoljno osebnost, kot radi rečemo: »da bi otrok bil lepo vzgojen«. Ker smo ljudje čuteča bitja in imamo radi svoje otroke, kakor so naši starši imeli radi nas. Ravno zadnja misel je ključna nit diplomske naloge. V njej smo poskušali opredeliti ali sami danes vzgajamo tako kot so vzgajali nas, oziroma ali so se metode vzgoje z leti spremenile. Ključna ugotovitev je, da je vzgoja v veliki meri ostala podobna vzgoji naših staršev. Spremenile so se nekatere kazenske metode, kajti sodoben način življenja, več informacijske tehnologije, tudi večja in predvsem bolj raznolika dostopnost medijskih vsebin, nas razlikujeta v kaznih. Včasih nismo smeli s prijatelji ven, danes otroci ne smejo pred televizijski sprejemnik ali računalnik. V nalogi so predstavljene nekatere metode vzgoje in opredeljen pojem vzgoje, avtoritete, postavljanja meja, doslednosti in otrokove aktivne vloge pri procesu same vzgoje. Ob tem je neizbežno omeniti še v nalogi predstavljeno tematiko o tem, kako pomembno je pri otroku privzgojiti čut za resnicoljubnost in odgovornost. Seveda je ta čut refleksija na dejanja in besede staršev – pomembno je namreč, da besede staršev, ne ostanejo zgolj besede, štejejo tudi dejanja in otroci so v marsikaterem ravnanju zrcalo svojih staršev. Pri tem je nujno poudariti pomen dvosmerne komunikacije: povedati – slišati – odgovoriti. Bistvena, oziroma generalna misel te diplomske naloge je ta, da se splošno gledano način vzgoje, oziroma način vodenja skozi faze odraščanja ni bistveno spremenil. Kot je v nalogi razvidno, se v marsikaterem vprašanju kar 80% ujemamo z vlogo vzgojitelja naših staršev. Kot že zapisano, razliko je moč opaziti v metodah kaznovanja, skrbi in sam način vzgoje je ostal v bistvu nespremenjen. Ohranili smo avtoriteto starša, otrokom pa s tem zagotavljamo zanesljivo in varno odraščanje na njihovi poti do zrele in odrasle osebnosti. I believe that each of us already heard many times that being a parent is the hardest and most responsible task. Being a good educator at the same time can be the work of a diplomat, dictator, friend and more. It is every parent’s wish to bring its child up to be a healthy, satisfied person, for the child to be “well educated” as we like to say. People are beings with feelings and we love our children the same way as our parents loved us. This thought is also the underlying theme of the diploma paper. In the diploma paper we tried to define, whether we raise our children in the same way as we were raised or did the methods of education change over the years. The key finding is that the education resembles to a great extent the education of our parents. However, the modern lifestyle, more information technology, as well as a greater and varied accessibility to media content, distinguishes our punishment methods, which is why some of them changed. In the past we were not allowed to go out with friends, today the children are restricted to watch TV or use the computer. The diploma paper presents some of the educational methods as well as the definition of the term education, authority, setting boundaries, consistency and the child's active role in the educational process. At the same time we cannot avoid to mention the subject of the importance of imparting a sense for veracity and responsibility to the child, which is also presented in the diploma paper. Of course this sense is a reflexion of the actions and words of parents – it is important, that parents turn words into actions, because children are often the reflexion of their parents in the way they handle things. It is necessary to point out the necessity of two-way communication here–to tell–to hear–to answer. The key thought of the diploma paper is that the way of education or the way of guidance through the growing up phases did not change in general. As shown in the diploma paper there is an 80% match in many of our parenting issues with the educator role of our parents. As already mentioned, there is some difference in the methods of punishment, while the care and the way of education itself stayed essentially the same. We preserved the authority of the parent, which helps us to provide a reliable and safe development for our children on their way to being a mature and adult person.