Iskanje in reševanje pogrešanih oseb s psi - Medija, Karmen (K. Medija, 2014)
Izhodišča. Naravne nesreče spreminjajo okolje, povzročajo materialno škodo in ogrožajo življenja ljudi. Pomembno je, da s čimprejšnjim odzivom vseh služb, ki sodelujejo pri reševanju, poskušamo zmanjšati posledice nesreč in reševati življenja ljudi. Smernice INSARAG so predvsem pomembne zaradi tega, ker lahko reševalne ekipe med seboj sodelujejo s takojšnjim odzivom na množično nesrečo, ne glede na jezik države in njene ostale ureditve. Vodniki reševalnih psov so s svojimi psi pomemben del iskalnih in reševalni akcij, svoje pse v ta namen šolajo vrsto let, šolanje se začne že pri izbiri mladička, nato pa nadaljuje skozi vse življenje. Namen. Namen diplomskega dela je predstaviti, na kakšen način je v Sloveniji urejeno iskanje in reševanje pogrešanih oseb in pri tem izpostaviti vlogo reševalnega psa. Metodologija raziskovanja. Diplomsko delo je teoretično, pregledali smo obstoječo strokovno literaturo in do sedaj opravljene raziskave na predstavljeno temo. Pri izdelavi diplomskega dela sta uporabljeni deskriptivna metoda dela in metoda analize primarnih in sekundarnih virov. Teoretična izhodišča smo predstavili opisno, na zastavljena raziskovalna vprašanja smo odgovorili s pomočjo preučitve in analize obstoječe domače in tuje literature. Diskusija in sklep. Iz leta v leto narašča iskanje izgubljenih in pogrešanih oseb. Vodniki reševalni psov se kot prostovoljci udeležujejo s svojimi psi pri iskanju in reševanju pogrešanih oseb v gozdu, ruševinah in pod snežnimi ali zemeljskimi plazovi. Za svoje delo ne dobijo plačila, nagrade ali priznanja, ampak pomagajo sočloveku. Biti reševalec s psom pomeni način življenja, mnogo odrekanja in znanja, prav tako pa tudi velik finančni strošek, saj si vodniki opremo, stroške usposabljanj, prevoze na treninge in vsa zavarovanja pokrivajo sami. Vodniki reševalnih psov težijo k izboljšanju nacionalno – varnostnega sistema, vendar imajo premalo podpore s strani delodajalcev in države. Menimo, da bi morali delodajalci zaradi izostanka vodnikov reševalnih psov z dela dobiti ustrezno denarno nadomestilo s strani države. Vodniki reševalnih psov si tudi prizadevajo, da bi se v Sloveniji uporaba psov razširila tudi v druge službene namene. Starting points. Natural disasters change our environment, cause material damage and endanger peoples´ lives. Quick responses by services which participate in rescue operations can significantly decrease consequences of natural disasters and save human lives. INSARAG guidelines are especially important in that area, because they enable various rescue teams to collaborate with each other and immediately respond to events regardless of the location of the disaster, the language of the country where it happens, or other regimes. Search and rescue dogs along with their handlers are a crucial part of the search and rescue operations. The dogs begin training while still pups and continue it for years, after which they must continually use the knowledge learned. Purpose. The purpose of this thesis is to present the way in which search and rescue of missing persons in Slovenia is regulated, while focusing on the role the dogs play in the operations. Methodology. The thesis is theoretical. We reviewed the existing scientific publications and research relating to the subject. The thesis was written using a descriptive method and an analysis of primary and secondary sources. We described theoretical points and answered research questions by studying and analyzing of existing Slovenian and foreign sources. Discussion and Conclusion. The number of missing persons is growing every year. Search and rescue dog handlers strive to improve the national security system, but they do not receive enough support from their employers and state. We believe that handlers should receive financial compensation from the state for missing work hours while performing search and rescue operations. Handlers also strive to expand the use of service dogs in Slovenia.