Uvajanje fotovoltaike na Park&Ride parkirišča s primerom mestne občine Maribor - Friščić, Matjaž (M. Friščić, 2014)
Fotovoltaika se pojavlja kot hitro rastoč način pridobivanja energije v zasebnem in javnem sektorju. Zaradi hitre rasti te zvrsti »zelene« energije, se v nalogi lotimo analize izvedbe v kombinaciji z Park&Ride sistemom, teoretične prednosti ter slabosti celotnega sistema in premislimo o sami ideji Park&Ride v Mariboru. Cilj naloge je ugotoviti v kakšnem obsegu implementirati sistem v parkirišče ter podati izračune zanje ter kritično oceno. Preko literature in osebnih pogovorov izvedemo teoretično implementacijo v realen sistem, ter podamo različne kombinacije in izračune, ki so lahko temelj za premislek vpeljave v prihodnosti. Photovoltaic systems are proving to be one of the fast growing power production systems in the public sector and in the private sector. Fast development, growth and increasing public interest in such systems has brought our attention to study the possibilities of implementing photovoltaic in Park&Ride Maribor system. Our goal is to find out, in what dimensions we can implement photovoltaic into Park&Ride. Through literature studies and personal interviews, we will theoretically implement the system into a possible real time system. We are going to examine a case of an optimal electrical usage and which can be used as a base idea for further studies.