Evrsko [!] ponaredki - sistemski, varnostni in organizacijski vidiki preprečevanja škodnih primerov zaradi ponarejanja : magistrsko delo - Rupar, Dušan (D. Rupar, 2014)
V magistrskem delu obravnavamo ponarejanje denarja skozi različna obdobja od njegovega nastanka pa vse do danes. Ponarejanje gotovine je šlo skozi različna obdobja tehničnega in tehnološkega napredka, ki so tudi ponarejevalcem pripomogla k vedno boljšim ponaredkom in postopkom poskusa ponarejanja. Prispevek se nanaša predvsem na današnje skrajne možnosti in oblike ponarejanja evrogotovine in ključne izsledke, ki so ob tem nastali. Težišče magistrskega dela je v sami raziskavi, kjer preverjamo splošno poznavanje bankovcev, njihovih zaščitnih elementov in ponaredkov nasploh. Na področju zatiranja ponarejanja evro bankovcev imajo ključno vlogo Evropska centralna banka, Interpol, Europol in policija ter druge pristojne institucije, ki ena brez druge ne bi mogle učinkoviti delati. In this thesis master dealwith forgery of money through different periods of its existence unit today. Counterfeiting of currency has gone through different periods of technical and tehnological progress, wich also contributed to the counterfeiters always better forgery and falsification of procedure of the experiment. The contribution relates mainly to todays extreme possibilities and forms of counterfeiting of the euro currency and the key findingist that have subsequently arisen. The focus of dissertation research yourself, check where general knowledge of banknotes and their security features and fakes in general. In the suppression of counterfeiting of euro banknotes plays a key role the European Central Bank, Interpol, Europol, and the police and other competent institutions without the other would not be able to function effectively.