Nacionalna strategija na področju omejevanja drog - kriminalistično strateški vidik : diplomsko delo univerzitetnega študija - Levančić, Nikolina (N. Levančić, 2014)
Povečana in raznovrstnejša ponudba ter s tem povečana dostopnost prepovedanih drog in povpraševanje po njih predstavljajo visoko grožnjo varnosti širše javnosti in javnega zdravja, zaradi česar se vseskozi pojavlja potreba po oblikovanju in sprejemanju novih strateških smernic na področju problematike prepovedanih drog. Nove usmeritve je tudi Republika Slovenija zapisala v Resoluciji o nacionalnem programu na področju drog 2004-2009, pri čemer je upoštevala tudi približevanje članstvu Slovenije v Evropski uniji in s tem postopno odpiranje slovenskih meja napram ostalim članicam. Odprava meja znotraj Evropske unije je namreč zmanjšala nadzor nad ilegalnimi tokovi blaga v sami skupnosti, na drugi strani pa je zaradi skupne odgovornosti povečala potrebo po krepitvi sodelovanja in usklajevanja vseh akterjev, z namenom doseganja celovitega, interdisciplinarnega, globalnega in uravnoteženega pristopa k zmanjševanju ponudbe in povpraševanja po prepovedanih drogah. Problematika prepovedanih drog je kompleksen in pereč pojav, saj zaradi svojih značilnosti predstavlja internacionalen izziv pri načrtovanju in izvedbi ukrepov na področju preiskovanja, nadzorovanja in omejevanja kriminalitete prepovedanih drog, na nacionalni ravni pa je izziv predvsem za ukrepe in programe na področju zmanjševanja povpraševanja. Slovenija izpolnjuje svoj del odgovornosti do Evropske unije s prevzemanjem strateških usmeritev Evropske strategije na področju drog, z informiranjem Evropskega centra za spremljanje drog in odvisnosti od drog (EMCDDA) ter mednarodnim sodelovanjem in usklajevanjem, pri tem pa dokaj uspešno izvaja tudi nacionalno strategijo na področju drog. Increased and more diversified supply and thereby the accessibility of illicit drugs and also increased demand are representing a high threat to public safety and health, this is why there is a constant need in formatting and accepting new strategic guidelines in the problematic field of illicit drug. New guidelines have also been written in the Slovenian National drug strategy 2004-2009, taking into account the convergence of Slovenia's membership in the European Union and the gradual opening of the Slovenian borders towards other member states. The abolition of borders within the European Union have namely reduced control over the illegal flows of goods in the community, on the other hand the collaborative responsibility has increased the need to strengthen cooperation and coordination of all stakeholders. The intention of strengthened cooperation and coordination is in achieving an integrated, interdisciplinary, global and balanced approach to reducing demand and restricting supply of illicit drugs. The phenomenon of illicit drugs is a complex and burning issue, since by its very nature represents international challenge in the creating of measures and their implementation in the field of investigation, surveillance and crime-related restriction on illicit drugs. On the national level there is a challenge particularly for measures and programs in the field of reducing demand. Slovenia fulfills its responsibility to the European Union by taking over the strategic directions of the European Drug Strategy, by informing the European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) and with international cooperation and coordination, simultaneously Slovenia quite successfully implements its own national drug strategy.