NEKATERI DRUŽBENI VIDIKI KAKOVOSTI ŽIVLJENJA STAROSTNIKOV V RAZLIČNIH OBLIKAH BIVANJA - Krošl, Katja (K. Krošl, 2013)
V teoretičnem delu smo se osredotočili na Maslowo teorijo potreb in na vrednote, pri katerih smo izpostavili kategorizacijo vrednot po Musku. Posebno pozornost smo namenili družini, pri kateri nas je še posebej zanimala njena vloga, element razširjene družine ter družina praznega gnezda. V nadaljevanju smo se osredotočili na staranje. Starost smo opredelili, izpostavili smo vrste starosti ter teorije staranja. Pozornost smo namenili tudi upokojitvi ter domu upokojencev, pri katerem smo odgovorili na vprašanje, kdaj se starejši človek odloči za dom. Zanimali so nas dejavniki za sprejetje domskega življenja, postopek za sprejem v dom, bivanje v domu ter oskrba. V nadaljevanju smo izpostavili varovana stanovanja. Posebno pozornost pa smo namenili tudi preživljanju prostega časa v starosti, osamljenosti ter ogroženosti starostnikov. V empiričnem delu smo naredili primerjavo med starostniki, ki bivajo s svojci, sami doma, s partnerjem in v domu upokojencev. Osredotočili smo se na razloge/vzroke bivanja, preživljanje prostega časa, občutek osamljenosti in stike s sorodniki, stopnjo zadovoljstva z zdravjem, finančnim stanjem, druženjem, počutjem, ohranjanjem sorodstvenih vezi, preživljanjem prostega časa ter na pomembnost vrednot (dionizične, apolonske). Zanimalo nas je, katera skupina starostnikov je glede na obliko bivanja najbolj ogrožena. Rezultati anketnega vprašalnika so pokazali, da so v primerjavi s starostniki, ki bivajo s svojci ter s partnerjem, v slabšem položaju starostniki, ki bivajo sami doma ter v domu upokojencev. Najbolj ogroženi pa so starostniki, ki bivajo sami doma In the theoretical part we focused on Maslow’s hierarchy of needs and on values, among which we stressed categorization of values by Musek. Special focus was dedicated to a family, where we were especially interested in its role, the element of extended family and an empty nest family. In the following we focused on aging. We defined aging and pointed out types and theories of it. Attention was devoted also to retirement and retirement homes, where we answered the question when an elderly decides for a retirement home. We were interested in factors of acceptance of living in a retirement home, procedure to be accepted in one, living in it and retirement home care. Afterwards we pointed out sheltered housing. Special attention was given also to leisure in old age, loneliness and jeopardy of elderly. In the empirical part we did a comparison between elderly who live with their relatives, alone at home, with their partner and in a retirement home. Research was focused on the reasons/causes of residence, leisure, feeling of loneliness and contacts with relatives, degree of satisfaction with their health, financial situation, socializing, welfare, maintaining kinship ties, leisure and the importance of values (Dionysian, Apollonian). We were interested in which group of elderly, according to the form of residence, is the most jeopardized one. The results of questionnaires showed that elderly who live alone at home or in the retirement home, are more at disadvantage compared to elderly who live with their relatives or with their partner. The most jeopardized are elderly who live alone at home.