Mladi in njihov odnos do nasilja nad starejšimi - Keblič, Sergeja (S. Keblič, 2014)
Nasilje nad starejšimi je v današnji družbi vedno bolj prisotno. Najbolj so nasilju izpostavljeni stari ljudje, ki so bolni, oslabeli in se sami težko branijo. Najpogostejše oblike nasilja so finančna, psihična in fizična. Ker je nasilje nad starejšimi in odnos mladih do nasilja manj raziskano področje, smo naredili raziskavo, v katero smo vključili študente zdravstvene nege. V raziskavi je sodelovalo 50 študentov dodiplomskega študija. Podatke smo zbrali z anketo, s katero smo poskušali pridobiti podatke o nasilju nad starejšimi in odnos mladih do le-tega. Spraševali smo jih o pojavu nasilja nad starejšimi, kdaj govorimo o nasilju, katere vrste nasilja so pogostejše, kdo je izvajal nasilje in kako je pri nas zakonsko urejeno področje preprečevanja nasilja. Z analizo smo ugotovili, da so pogosteje žrtve nasilja ženske. Polovica anketirancev je bila redko priča nasilju nad starejšimi in mnenja, da o nasilju govorimo takrat, ko se nekdo grdo oz. grobo obnaša do starejšega. Kot pogostejšo obliko nasilja, ki se izvaja nad starejšimi, so izpostavili verbalno nasilje, v večini primerov so do starejših nasilni svojci. Ne izpostavljajo nasilja s strani študentov zdravstvene nege, če so posumili ali bili priča nasilju nad starejšimi na klinični praksi, so o tem največkrat poročali medicinski sestri. Kot razlog za molk žrtev nasilja anketiranci navajajo strah pred storilčevim maščevanjem. Dobra polovica anketiranih tudi meni, da je pri nas področje preprečevanja nasilja zakonsko slabo urejeno. Za preprečevanje nasilja je pomembno zgodnje odkrivanje le-tega, osveščanje o problemu in sodelovanje z institucijami, ki delujejo na tem področju. Ko ugotovimo, da je nekdo žrtev nasilja, je pomembno tako dejanje prijaviti. Violence over older people is increasingly present in today's society. Older people are the most exposed to violence they are ill, weak and can hardly resist. The most frequent forms of violence are financial, psychical and physical. Because violence over older people and attitude of young people toward it are so little investigated fields, we made a research, in which we included 50 students of undergraduate education of nursing care. We gathered information with a questionnaire, by which we tried to gain information on violence over the older people and the attitude of young people toward it. We asked them about occurrence of violence over the older people, when can we talk about violence, which types of violence are the most frequent, who carried out the violence and how it is arranged legally about preventing of violence in our country. With the analysis we found out the victims of violence were women most often. A half of interviewees rarely witnessed violence over the older people and they are of opinion, that we speak about violence at that time, when someone treats an old person badly or brutally. As more frequent shape of violence, which is carried out over older people, they emphasised verbal violence. The violence over older people is carried out by their relatives in most of the cases. They are not emphasizing violence from side of nursing care students. If they suspected or witnessed violence over older people, they reported to a nurse most often. As a reason for victim’s silence, interviewees are listing fear prior to offender’s revenge. Early detection of violence, rising awareness about the problem and cooperation with institutions are very important for preventing of violence. When we find out, that someone is the victim of violence, it is of great importance to report such action.