PROFESIONALNA SOCIALNA OMREŽJA: FIELDOO-NOGOMETNA TRŽNICA - Gumilar, Marjan (M. Gumilar, 2014)
V diplomskem seminarju smo proučevali podjetje Fieldo d.o.o. in njihovo spletno platformo oziroma profesionalno spletno socialno omrežje Fieldoo.com, katero je namenjeno vsem nogometnim igralcem in nogometnim agentom. Usmerili smo se predvsem v smer, komu je spletno socialno omrežje Fieldoo.com namenjena in kako uspešni so v pridobivanju uporabnikov. V prvem delu diplomskega seminarja smo predstavili spletna socialna omrežja, katera smo predstavili ter definirali njihov namen in kaj so sploh spletna socialna omrežja. V nadaljevanju smo opisali tudi storitve, ki jih spletna socialna omrežja ponujajo svojim uporabnikom. Nato smo se usmerili še v profesionalna socialna omrežja, saj spletno socialno omrežje Fieldoo.com spada prav med profesionalna socialna omrežja. Definirali pa smo tudi tržnice, saj je spletno socialno omrežje Fieldoo.com tudi ene vrste spletna tržnica, tako da smo se omejili bolj na e-tržnice. V osrednjem delu smo predstavili podjetje Fieldo d.o.o., ki kot mlado startup podjetje išče priložnost na svetovnem trgu. Svojo tržno nišo pa je našlo v profesionalnem spletnem socialnem omrežju Fieldoo.com, ki na trgu ruši vse prepreke in tabuje iz preteklosti z inovativnim spletnim socialnim omrežjem. Na katerem se srečujeta ponudba in povpraševanje torej, nogometni igralci in nogometni agenti, ki gledajo za mladimi nogometnimi talenti. Na koncu smo analizirali ciljno skupino za uporabnike spletnega socialnega omrežja Fieldoo.com, ki so mladi neprepoznavni nogometaši iz celotnega sveta, ki imajo željo napredovati ter uspeti in se prodati v druge večje in bogatejše klube ter na drugi strani agenti, ki so prav tako mednarodno neprepoznavni ali delujejo v ligah, ki niso medijsko tako zelo popularne. Prav tako pa smo analizirali uspešnost pridobivanja novih uporabnikov. Z analizo rasti števila uporabnikov, smo ugotovili, da se je rast povečala, kar samo kaže kako zanimiva in dobrodošla revolucija je spletno socialno omrežje oziroma spletno socialno omrežje Fieldoo.com na svetovnem nogometnem trgu. Podjetju Fieldo d.o.o. predlagamo, da v svojo spletno socialno omrežje vključi še nogometne trenerje, ter jim omogoči, da tudi sami vplivajo na nogometni trg, saj po navadi prav trenerji izrazijo želje katerega igralca želijo v ekipi. Prav tako jim predlagamo, da se iz strani agentov bolj natančno določijo atributi igralcev ter da se pripravi primerjalna tabela, na kateri lahko agenti na hitro primerjajo določeno število igralcev, ki jih zanimajo med seboj. In this diploma seminar we were investigating Fieldo p.l. company and their web platform or professional internet social net Fieldoo.com, which was intended for football players and football agents. We took a bearing on to who the internet social net Fieldoo.com is intended to and how successful they are in recruiting the users. In the first part of this diploma seminar we introduced the internet social nets which were introduced and defined what the internet social nets are. Then we described the services which are offered by internet social nets. Then we took a bearing to professional internet social nets, because the internet social net Fieldoo.com belongs to the professional internet social nets. We also defined the markets, because the internet social net Fieldoo.com is like an internet market so we limited ourselves to e-markets. In the main part we introduced Fieldo p.l. company which as a young startup company looks for the opportunities in the world market. It found its market niche in the professional internet social net Fieldoo.com, which breaks the barriers and the taboos from the past with its innovative internet social net where the offers and requests meet, football players and football agents, which look for the young football talents. At the end we analyzed the target group for the internet social net users (Fieldoo.com users), which are young unknown (unrecognizable) football players from all over the world which would like to succeed and be sold to other big and rich clubs and the agents on the other side which are also unknown in the world or are active in the leagues which are not so popular in the media. We analyzed the success of recruiting the new users as well. With the analysis of the increasing the number of the users we found out that it increased what shows how interesting and welcome the revolution the internet social net is (internet social net Fieldoo.com in the world football market). I suggest to Fieldoo p.l. company that into its internet social net includes the football coaches and enables them to have an influence on the football market because the football coaches say which football player they want in their team. I also recommend them that the agents have to specify the attributes of the football players and the chart can be prepared that the agents can compare the football players among themselves.