Izgradnja e-gradiva za predmet Teorija izobraževanja s testi za samo-preverjanje znanja - Meglič, Maja (2013)
V diplomskem delu smo se osredotočili na pomen elektronskega izobraževanja in izdelavo elektronskega gradiva, s katerim smo želeli prispevati h kvalitetnejšemu elektronskemu izobraževanju. Elektronsko gradivo smo izdelali z namenom, da se bo uporabljal kot pomoč pri predmetu Teorija izobraževanja, kot dopolnilo klasičnemu učbeniku. E-gradivu smo dodali različne animacije in povezave na spletna mesta. Podano snov smo oblikovali čim bolj sistematično in pregledno. Na koncu vsakega poglavja smo povzeli snov celotnega poglavja in dodali teste za samo-preverjanje znanja. V sami vsebini smo na kratko opredelili razlike med elektronskim izobraževanjem in tradicionalnim izobraževanjem. Predstavili smo, kaj je elektronsko gradivo ter kje in zakaj se v izobraževanju uporablja. Predstavili smo postopek izdelave elektronskega gradiva ter testov za samo-preverjanje znanja. Elektronsko gradivo vsebuje veliko multimedijskih gradnikov, kot so slike, videi in animirane podobe, dodali smo povezave na spletna mesta z namenom, da uporabnik sam poišče in razširi znanje na določeno temo. Preučili smo program CourseLab, s katerim smo e-gradivo izdelali, predstavili njegove lastnosti in uporabnost. Za lažjo ponazoritev nastajanja e-gradiva pa smo dodali nekaj slik s posameznimi predstavitvami. Pri oblikovanju besedila smo upoštevali določena didaktična in pedagoška načela za oblikovanje e-gradiva. In the thesis paper we focused on the significance of e-learning, and the establishment of e-learning material in order to raise the quality level of e-learning. E-learning material was established with the purpose of supporting the existing printed textbook for the subject Theory of education.The e-learning material was complemented by different animations and links. The subject matter was interpreted as systematically and as clearly as possible. In the end of each chapter we summarized the subject matter and added self-assessment tests. The content of the paper itself brings short explanations of the differences between e-learning and traditional learning. We defined e-learning material, and explaned where and why it is used in education. We described the procedure of establishing e-learning material and self-assessment tests. E-learning material consists of many parts, such as pictures, videos, animations etc. We also added links for the user to find and broaden his/her knowledge on a subject matter. We studied the Courselab program, and used it to establish the e-learning material, as well as presented its characteristics and applicability. Some pictures with concrete examples illustrate the process of establishing e-learning material. We took some of the didactic and pedagogical principles into consideration when we were preparing the text for the e-learning material.