USTVARJALNO REŠEVANJE PROBLEMOV REVŠČINE V SLOVENIJI S SOCIALNIM PODJETNIŠTVOM - Tratnik, Sara (S. Tratnik, 2013)
V teoretičnem delu smo predstavili metode za definiranje problemov in priložnosti in metodo za generiranje idej ter podrobneje opredelili socialno podjetništvo, revščino in brezdomstvo. V praktičnem delu diplomskega seminarja smo predstavili Posredovalnico rabljenih predmetov Stara roba - nova raba, ki je projekt Društva za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice ter brezdomstvo, s katero smo v sodelovanju izvedli tehniko Zapisovanje idej. S pomočjo tehnik za spodbujanje in ustvarjalno reševanje problemov, sami smo se odločili za štiri tehnike in sicer za tehniko W (s katero smo opisali problem), tehniko PETIH ZAKAJEV (iskali rešitve), tehniko miselni vzorec (razčlenili problem) in tehniko zapisovanje idej, smo v praktičnem delu reševali problem revščine in brezdomstva v Sloveniji s socialnim podjetništvom. Ugotovili smo, da je problem povečanja brezdomstva in revščine v Sloveniji sila nevaren, saj revščina in brezdomstvo ogrožata človeka ter da je izhod iz revščine mogoč s pomočjo socialnega podjetništva. Z njim se lahko nudi stanovanjska varnost in nova delovna mesta. Potrebna bi bila tudi statistika o brezdomstvu, da bi ga lahko lažje nadzorovali, vendar je to težje izvedljivo zaradi skritega brezdomstva, saj veliko ljudi ne gre v zavetišča, kjer se lahko beleži njihovo število. In the theoretical part we presented methods for defining problems and opportunities and a method of generating ideas and more specifically defined Social Entrepreneurship, poverty and homelessness. In the practical part of the thesis we presented Thrift Store Stara roba - nova raba which is a project of the Society for help and self-help for the homeless Kralji ulice and homelessness with which we carried out in collaboration the idea writing technique. Using techniques to encourage creative problem solving, we decided ourselves for four techniques, namely the technique W (describing the problem), the technique FIVE WHYS (finding solutions), mind mapping (splitting the problem) and the technique of idea writing, we solve the practical part of the problem of poverty and homelessness in Slovenia with Social Entrepreneurship. We found that the problem of increase in homelessness and poverty in Slovenia is a dangerous force as poverty and homelessness threatens humans and that the possible way out of poverty is through Social Entrepreneurship, which can provide accommodation security and jobs. There should be also statistics on homelessness, but this is more difficult to perform due to hidden homelessness, as many people do not go to shelters where they can recorded their number.