KAJ IN KOLIKO PIJEJO UČENCI NA OŠ ARTIČE - Sotošek, Simona (S. Sotošek, 2013)
Pričujoče diplomsko delo zaokrožata dve zaključeni celoti – teoretična in empirična. V teoretičnem delu je natančneje opredeljen zdrav način življenja s poudarkom na zdravem pitju. Slovenski osnovnošolci se v času svojega šolanja mnogokrat srečajo s spodbudo po pitju ustrezne količine pijače, saj je slednja nujno potrebna za vzdrževanje ravnovesja vode v telesu. Tudi Državni zbor Republike Slovenije je 22. 3. 2005 sprejel Resolucijo o nacionalnem programu prehranske politike (Uradni list RS, št. 39/2005), v kateri so zabeležena tudi priporočila ravnateljem izobraževalnih ustanov za zdravo uživanje pijače. Na osnovi teh priporočil in teoretičnih dognanj, je bila izpeljana empirična raziskava na OŠ Artiče (v njej so sodelovali vsi učenci OŠ, ki so bili na dan anketiranja prisotni pri pouku). Izsledki raziskav kažejo, da anketirani učenci dobro vedo, da je najbolj ustrezna izbira pijače navadna voda, katero tudi sami najpogosteje izberejo. The diploma thesis consists of a theoretical and an empirical part. The first one deals with healthy way of life where emphasis is on healthy drinking. During schooling primary school children in Slovenia are often stimulated to drink enough beverages since keeping balance of body water is of vital importance. On 22nd March 2005 the National Assembly adopted a Resolution on national nutrition policy programme (Official Gazette of the RS, No. 39/2005) where recommendations for headteachers of educational institutions are presented concerning healthy drinking. Based on these recommendations and theoretical backgrounds the empirical research was carried out at OŠ Artiče (primary school Artiče). All the children that were at school that day took part in the research. The results show that the children interviewed know that plain water is the best solution used for drinking. It is the drink they choose most often.