Pot do zanositve je lahko naporna - Belšak, Ines (I. Belšak, 2013)
Izhodišča: Načrtovanje družine je sestavni del življenjskega procesa. Vendar pa se pri določenem odstotku populacije pojavljajo reproduktivne motnje. V takih primerih je potrebna dobra osveščenost populacije o samem problemu neplodnosti in čimprejšnje ukrepanje. Namen: Namen diplomskega dela je podrobneje predstaviti problematiko neplodnosti v Sloveniji in drugih evropskih državah. Metodologija: Za izdelavo teoretičnega diplomskega dela nam je bila v pomoč slovenska in tuja literatura, vezana na opisano problematiko. Strokovno literaturo smo iskali v domačih (COBISS) in tujih bibliografskih zbirkah. Podatke smo zbrali z analizo primarnih in sekundarnih virov ter analizo uradnih statistik. Iz pridobljenih podatkov smo izbrali najrelevantnejše in jih uporabili za sumacijo najnovejših raziskovalnih dognanj in spoznanj ter jih predstavili v strukturirani obliki. Diplomsko delo je strokovnega tipa, uporabljena je deskriptivna metoda dela. Rezultati: Ugotovili smo, da je v Sloveniji odstotek ženske in moške neplodnosti popolnoma enak, in da je rodnost med najnižjimi v evropskem prostoru. Pari so kljub številnim informacijam o neplodnosti premalo informirani oziroma osveščeni o sami problematiki neplodnosti. Razprava: Srž problema je v tem, da večina parov v današnjem času nosečnost načrtuje do podrobnosti, tako časovno kot finančno in karierno, zato je lahko pot do zanositve zaradi kasnejše odločitve za otroka zelo dolga in psihično naporna. Potrebnih bi bilo več informacij o problemu neplodnosti, namenjenih splošni ciljni populaciji in ne samo neplodnim parom. Background: Family planning is an integral part of the life process. But a certain percentage of the population appear reproductive disorders. In such cases is important a good awareness of the population about the problem of infertility and early action. Purpose: The purpose of this study is to present in detail the problem of infertility in Slovenia and other European countries. Methodology: During creating a theoretical thesis we were helping with Slovenian and foreign literature related to the described problem. We were searched literature in the home (COBISS) and international bibliographic databases. Data were collected by analyzing primary and secondary sources and the analysis of official statistics. From these results, we selected the most relevant and use them to sumac latest research findings and insights and presented in a structured format. Thesis is a professional type, used is a descriptive method works. Results: We found out that in Slovenia the percentage of female and male infertility are the same, and that the birth rate is among the lowest in Europe. Couples, despite a wealth of information about infertility, are not adequately informed or knowledgeable about infertility issues. Discussion: The crux of the problem is that most couples nowadays planned pregnancy to the last detail, both in time, financial and career, so the way to get pregnant may be very long and mentally exhausting because of later decision for the child. There should be more information about infertility problem for the general target population and not only for infertile couples.