RAZVOJ PROGRAMSKE REŠITVE ZA RAČUNOVODSTVO KMETIJE - Dolinar, Benjamin (2013)
Ideja o izdelavi svojega programa za finance je izhajala že iz srednje šole, kjer smo programirali v C# in sem sam hotel narediti program, da bi vedel kam in za kaj sem porabil denar. Ni mi bilo všeč, ko sem pogledal v denarnico in nisem vedel, kam je šel ves denar. Ko sem bil na izobraževalnih dnevih, se je ideja o programu še bolj okrepila. Takoj sem začel razmišljati, kako bi lahko sam naredil podatkovno zbirko, v kateri bi imel vse podatke o računih in prejemkih. Začel sem s programiranjem programa v orodju Microsoft Visual Studio 2010. Jezik v katerem sem programiral pa je bil Visual C#. Uporabniški vmesnik je bil sestavljen iz več obrazcev. Program je vseboval tudi prijavo, da imamo vsaj malo zavarovane svoje podatke. Program je začel nastajati v začetku leta 2012, ko sem med predavanji začel vse več in več razmišljati o tem. Vendar pa mi še ni bilo jasno, kako bom v ozadju program povezal z podatkovno zbirko. Letošnje leto pa sem zbral vse ideje in ga počasi začel sestavljati v celoto. Podatkovna zbirka je začela nastajati najprej v glavi in nato na papirju ter ob pomoči očeta, ki si je veliko prizadeval, da bi jo kar čim bolje opredelil. Na prikazu podatkovne zbirke na papirju mi je podal še nekaj popravkov, potem pa sem začel z delom v programu Microsoft Office Access 2007. Preden sem začel s pripravo podatkovne zbirke, se mi je vse skupaj zdelo precej lahko. Ko pa sem začel z delom, je bilo kar precej dileme, kako rešiti določene probleme. Ko je bila podatkovna zbirka v grobem narejena, sva jo z mentorjem še malce dodelala. Accessovo podatkovno zbirko sem z SQL DML sintakso povezal z uporabniškim vmesnikom, kjer mi SQL pomaga s prikazi točno določenih podatkov. SQL pa sem izbral zato, ker pri velikem številu zapisov v tabelah, SQL sintaksa precej hitreje pride do rezultatov, kot pa če bi uporabljal razne »For« zanke in sintakso iz C# za iskanje in prikaz rezultatov iz podatkovne zbirke. The idea of my own accounting program showed up in high school, but those thays we were programing in C# and I wanted to make the program in order that I could know where and how I spend my money for. I didn't like when I look in my wallet and i didn't know where money is. Therefore, the idea of working on my own program started to getting stronger and stronger while I was on training days. I started to think how could I make a database in which you can have any information about all the transactions. I started programing in Microsoft Visual Studio 2010. Language which I choose was Visual C#. The interface consists of several forms. The program also contains a sign-in form that we have at least a little protected data. The program began to take shape in early 2012 when I started to lecture more and more to think about it. However, I was not yet clear how the program will be connected to database in background. This year, I gathered all the ideas together and try to make a program. The database is begining to emerge first in my head and latter on paper and with help of my father, who put a lot of effort to make it as close as possible to better define. By showing the database on paper I needed to make some adjustments and latter started working on it in Microsoft Office Access 2007. Before I started to make the database, I thought it would be pretty easy. But when I started, there were quite a few dilemas how to solve some problems. Therefore, when I had rough database, I also discussed with my mentor to refine a bit. I have an Access database which I connected with SQL DML syntax to my user interface. Where SQL helps me to display the specified data which I need. I chose SQL because it works faster on bigger number of records, much faster than »For« loop and C# syntax.