Primerjava zlorabe plačilnih kartic med Slovenijo in ZDA : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo - Ferlič, Katja (K. Ferlič, 2013)
V današnjem času si življenja brez plačilnih kartic skoraj ne znamo več predstavljati, saj so postale glavno plačilno sredstvo. V diplomskem delu bomo najprej predstavili, kaj pravzaprav so plačilne kartice in katere vrste kartic poznamo. Na kratko bomo opisali najbolj razširjene plačilne kartice v Sloveniji in ZDA ter opisali razvoj plačilnih kartic. Nekaj bomo povedali o varnosti poslovanja s plačilnimi karticami ter kako lahko sami poskrbimo za boljšo varnost. Ker je v Sloveniji že dolgo v uporabi pametna plačilna kartica, v ZDA pa se šele trudijo, da bi pametna kartica popolnoma zamenjala navadne magnetne kartice, smo v diplomi malce podrobneje opisali pametno kartico, ki prav tako omogoča večjo varnost pred zlorabami, ki ZDA uvrščajo skoraj na sam vrh. V diplomskem delu se bomo osredotočili predvsem na posamezne vrste zlorab plačilnih kartic, na kakšnih mestih se te zlorabe izvršujejo ter na kakšne načine se izvršujejo. Predstavili bomo tehnologijo, ki omogoča storilcem pridobitev potrebnih podatkov za kasnejšo zlorabo. Na koncu diplomske naloge smo opravili primerjavo med Slovenijo in ZDA, ki prikazuje uporabo kartic v posamezni državi in njihovo zlorabo. Nowadays, we cannot imagine our lives without debit cards anymore. They have become the leading means of payment. In my diploma thesis, we will introduce debit cards and the types of cards we know. Briefly, we will describe the most common debit cards in Slovenia and in the USA, and describe the development of debit cards. We will give some information on the business security regarding debit cards, and the way we can take care of safety ourselves. In Slovenia, smart debit cards have been in use for a long time, however, in the USA they still have not completely replaced common magnetic cards, therefore, we have described in details the smart card that enables better safety from frauds which put the USA almost at the top. In my diploma thesis, we will mostly focus on certain forms of debit cards frauds, where these frauds occur, and how are they done. We will introduce the technology, which enables the offenders the acquisition of the information needed for further fraud. At the end of my diploma thesis, we have done a comparison between Slovenia and the USA, which shows the usage and the fraud of cards in each country.