Analiza pravnih vidikov zasebnosti na delovnem mestu : magistrsko delo - Golmajer, Staš (S. Golmajer, 2013)
Zasebno lahko razumemo kot nasprotno javnemu. Zasebno je nekaj, kar lahko s svojim ravnanjem in željo ohranimo v svoji oblasti in ne delimo z drugimi oziroma javnostjo. Zasebno ostane zasebno dokler se sami ne odločimo, da to posredujemo tudi drugim in takrat postane javno. Ko pa postane javno, ne more več postati zasebno. Delovno mesto je po Zakonu o delavnih razmerjih pravno razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca. V delovnem razmerju je vsaka od pogodbenih strank dolžna izvrševati dogovorjene ter predpisane pravice in obveznosti. Delavec je v delovnem razmerju v podrejenem položaju nasproti delodajalca. Skozi stoletja se je razvijala zakonodaja, ki omejujejo delodajalcu poseganje v delavčevo zasebnost, kršitve pa so kljub temu možne in so realnost tudi danes. V nalogi so opisane nekatere, predvsem najpogostejše kršitve delavčeve zasebnosti. Predstavljen je zgodovinski pregled zaščite delavčeve zasebnosti, ter trenutno veljavna zakonodaja na našem področju, tako mednarodna, kot nacionalna. Zagotavljanje zasebnosti na delovnem mestu pa ni povsod enako. Za primerjavo je na posameznih primerih predstavljeno varovanje zasebnosti na delovnem mestu v Združenih državah Amerike, kjer je koncept zasebnosti bistveno drugačen kot na stari celini. Za to nalogo je bilo izvedeno anketiranje, s pomočjo katerega sem želel ugotoviti, kakšna je percepcija zaposlenih o zasebnosti na delovnem mestu pri nas. Zanimalo me je, v kolikšni meri se zaposleni zavedajo svojih pravic glede varstva zasebnosti na delovnem mestu, kakšen imajo odnos do različnih modalitet zasebnosti na delovnem mestu ter ali so pripravljeni kršitev prijaviti pristojnemu organu. Prav tako sem želel pridobiti mnenje anketirancev glede oblik normiranja zasebnosti na delovnem mestu z novim zakonom. »Private« may be understood as contrary to »public«. Private is something that private information is information that may be retained, by way of conduct or wish, in one's possession, and is not shared with others or with the public. Private remains private until the owner decides to share it with other people, and then it becomes public. Once it is public, it cannot become private again. Pursuant to the Employment Law, employment is a legal relationship between an employee and an employer, in which the employee voluntarily joins a working process organised by the employer, and carries out the work personally and without interruptions, against payment, in accordance with the instructions and under the supervision of the employer. In the employment relationship, each contracting party is required to exercise the agreed and prescribed rights and obligations. The employee is in a subordinate position in relation to the employer. Over the centuries, the labour legislation has developed which limits the infringement of employees’ rights to privacy by employers. In spite of this, breaches are possible and happen all the time. The thesis deals with some breaches of employee privacy, particularly the most frequent ones. It presents a historical overview of employee privacy protection, and an overview of the legislation, both national and international, currently valid in Slovenia. However, the protection of privacy in the workplace differs in different places. For comparison purposes, individual cases of protection of privacy at work in the USA are presented, where the concept of privacy is essentially different from what is understood by this term on the old continent. For the purpose of this thesis, a survey was conducted to help explore employees’ perception of privacy at work in Slovenia. I tried to establish to what extent the employees are aware of their rights to protection of privacy at work, what their attitude to different modalities of privacy is, and whether they are willing to report infringements to the competent authority. I also tried to obtain the opinion of the respondents regarding the regulation of privacy in the workplace by the new act.