Poslovno komuniciranje Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (SOVA) : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo - Petek, Jernej (J. Petek, 2013)
Slovenska obveščevalno-varnostna agencija je samostojna vladna služba. Njene naloge so določene z zakonom in usmerjene k zaščiti nacionalnih interesov Republike Slovenije. Razvoj same agencije je danes usmerjen v oblikovanje moderne in dinamične službe, v kateri pa nimajo samo pomembne vloge uporaba sodobnih informacijskih metod, tehnologij, temveč je tudi poudarek na poslovni komunikaciji. Z razvojem demokracije, z oblikovanjem moderne in dinamične agencije, so se tudi spremenili standardi komuniciranja agencije. Z vidika njenega delovanja agencija komunicira z vlado, ključni resorji v tem komunikacijskem procesu pa so, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo. Komunikacija agencije z različnimi organi se razlikuje po vsebini, intenzivnosti in obliki komuniciranja. Pravilna in poslovna komunikacija s strani agencije, omogoča organom pri prinašanju pravilnih odločitev. V zadnjem desetletju se je tudi spremenil odnos agencije do javnosti. Odnosi z javnostjo so v današnjem času deležni velike pozornosti. Agencija postaja vse bolj odprta in dostopna javnosti z različnih vidikov, preko medijev, preko spletnih strani, preko tiskanih informativnih gradiv, z letnimi poročili, prepoznavna postaja z izdajo strokovne literature, s strokovnimi članki, vendar pa je kljub njenemu prizadevanju približevanja in komuniciranja z javnostjo, še vedno dovolj zaprta in strokovna, da ne prihajajo v javnost informacije, katere bi lahko škodovale nacionalni varnosti Republike Slovenije in kjer bi se kršile človekove pravice. Danes je javnost veliko bolj obveščena o agenciji, predvsem z vidika neustreznega obveščanja javnosti preko medijev, kar pa lahko škoduje sami državi. Nikakor pa javnost ni dovolj seznanjena in obveščena o delu in namenu SOVE, o določenih segmentih agencije v smislu njenega varnostnega delovanja in o zakonodaji, katera jo v njenem delovanju nadzoruje, kar bi pa morala biti, da bi jo javnost v pravem pomenu tudi razumela. Javnost je tudi predvsem seznanjena z aferami, kadrovanjem in še z mnogimi informacijami, ki ne podajajo prave podobe in vloge agencije v javnosti. Verjetno bi se morala politika s svojim vplivom odstraniti iz agencije, da bi lahko ta delovala po svojih načelih, strokovno in zakonito. The Slovenian Intelligence-Security Agency is an independent government agency. Its tasks are laid down by the law and directed to protect the national interests of the Republic of Slovenia. The development of the agency itself is now focused on the creation of a modern and dynamic service, in which, however, they do not only have the important role of using modern information techniques and technologies, but also with an emphasis on business communication. In the last decade the attitude of the Agency to the general public has also changed. Public relations nowdays are receiving much more attention. The Agency is becoming more open and accessible to the public with a variety of aspects, through the media, through websites, through printed information materials, annual reports and the scientific literature. However, despite its efforts of approaching and communicating with the public, they still remain sufficiently closed and professional, to secure information, which might be harmful to the national security of the Republic of Slovenia, and also, the information about violations of human rights. Todays public is much more informed about the agency, mostly in form of improper publicity through the media, which can be harmful and may cause some damage to the country itself. Nevertheless, the public is not sufficiently aware and informed about the work and purpose of the Agency (SOVA). For instance, on certain segments of the Agency in terms of its safety performance and on legislation, which provides control over its operations. This is necessary so that the true meaning and sense of the establishment and operation of the agency, can be understood. The public is mostly aware of the scandals, human resources and many other things, which do not give the right image and the role of the Agency in the public. There probaly should not be any political involvment in the agency, for it to be working according to its principles, professionally and legally.