Pomen poučevanja medicinskih sester o oskrbi traheostome - Flis, Mihaela (M. Flis, 2013)
V diplomski nalogi smo opisali zdravstveno nego bolnika s traheostomo in raziskali koliko znanja imajo medicinske sestre o negi traheostome in poznavanju različnih dihalnih kanil.Pri izdelavi diplomske naloge smo uporabili deskriptivno metodo dela, zbiranje in analizo podatkov s pregledom strokovne domače in tuje literature. V raziskovalnem delu diplomske naloge smo uporabili kvantitativno metodologijo. Izvedli smo študijo z anketnim vprašalnikom, ki je bil izdelan v namen raziskave na katerega so odgovarjali izvajalci zdravstvene nege. Anketo smo izvedli v enem od domov starejših v Sloveniji. Vprašalnik je vseboval 20 vprašanj. Podatke iz vprašalnikov smo računalniško obdelali s programom Mikrosoft Exscel grafično, številčno in procentualno. Ugotovili smo da so se medicinske sestre že srečale z bolniki s traheostomo, večina od njih pozna več vrst kanil in so že sodelovali pri menjavi kanile ali pa so sami menjali dihalno kanilo. Ugotovili smo tudi da si vse medicinske sestre želijo dodatnega izobraževanja iz tega področja in da so o negi in oskrbi traheostome poučeni. Traheotomiran bolnik je zelo odvisen od pomoči drugih. Zato je strokovno usposobljen zdravstveni tim izrednega pomena, ker je od tega odvisno bolnikovo življenje. In der Diplomarbeit haben wir die Patientenpflege mit Tracheostoma beschrieben und untersuchten wie viel Wissen die Krankenschwestern bei der Tracheostomapflege und Kenntnisse verschiedener Atmungskanüle haben. Bei der Diplomarbeit benutzten wir die deskriptive Arbeitsmethode, Erfassung und Analyse der Daten mit der Überprüfung der slowenischen Literatur und Auslandsliteratur. Im Forschungsteil der Diplomarbeit benutzten wir die quantitative Methodologie. Wir führten eine Studie mit einem Fragebogen durch, der für den Zweck der Umfrage erstrellt wurde und auf den das Personal der Krankenpflege geantwortet hat. Die Umfrage führten wir in einem Altenheim in Slowenien durch. Der Fragebogen umfasste 20 Fragen. Die Daten aus den Fragebogen verarbeiteten wir mit Hilfe des Computerprogramms MikrosoftExcel grafisch, zahlenmäßig und prozentual. Wir stellten fest, dass sich die Krankenschwestern schon mit Tracheostomapatienten befasst haben, die Meisten kennen mehrere Arten der Kanülen und waren schon bei einem Wechsel der Kanüle beteiligt oder haben selber eine Atmungskanüle gewechselt. Wir stellten fest, dass sich die Krankenschwestern zusätzliche Weiterbildung aus diesem Bereich wünschen und dass sie über die Pflege und Versorgung der Tracheostoma belehrt sind. Ein Tracheostomapatient ist sehr auf die Hilfe der Anderen angewiesen. Derswegen ist ein geschultes medizinisches Personal außerordentlich wichtig, weil das Leben des Patienten davon abhängt.